Čović: Ništa od formiranja vlasti u BiH sve do 14. septembra

Radiosarajevo.ba
Čović: Ništa od formiranja vlasti u BiH sve do 14. septembra
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Što se tiče procesa uspostave vlasti, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao kako je Središnji odbor HDZ-a BiH konstituiran i da je uvjeren da su dobar posao uradile niži nivoi stranke.

„Dotakli se svih iskušenja a osobito zbog neuspostave vlasti na razini države, entiteta i HNK-a. Mislim vrlo iskreno i za HNK i za federalnu i državnu razinu da se ništa neće događati do 14. septembra i da će nakon toga krenuti formiranje vlasti i da će tada i SDA transparentnije govoriti o vlasti“, rekao je Čović.

Što se tiče vlasti u HBK rekao je kako je vrijeme za dogovore isteklo i da se promptno mora riješiti.

Govoreći o mostarskom Aluminiju, Čović je kazao da postoje četiri skupine radnika koji mogu imati interese u Aluminiju.

Radi se o umirovljenicima kojima treba uvezati staž i uplatiti doprinose kako bi mogli u mirovinu. Druga je skupina onih ljudi bez kojih proces oživljavanja tvornice ne može ići. Treća skupina su radnici koji žele otpremnine i ne žele više raditi u tvornici. Četvrta su skupina oni koji ne ulaze u ove tri i s kojima treba napraviti dogovor“, pojasnio je Čović.

Dodao je da su prvi penzioneri, te da su oni koji mogu riješiti svoj status.

„Druga je grupa ona koja je potrebna, gdje trebamo da prepoznamo ljude bez kojih se proces u Aluminiju ne može uraditi. Treća su oni koji više ne žele raditi dole, nego žele otpremnine. Četvrti su oni koji se ne uklapaju u ove tri. Moramo napraviti jasan odnos i vidjeti kakav je tehnički status tih ljudi“, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, Uprava će donijeti nacrt programa kako bi u ponedjeljak imali sve sadržajnije a u srijedu usvojeno i to je što će se sa sindikatom usaglasiti.

„Ugrađeno sve ono što je trebalo ugraditi i mnogo više od očekivanja“, rekao je Čović i najavio kako će predstavnici Vlade Federacije sljedeće sedmice doći u Mostar kako bi usuglasili sve oko Aluminija.

Naveo je kako nema prolongiranja dogovora da se do 31. jula završi program restrukturiranja ali moramo imati jasan plan uz određen pretpostavke.

Čović nije želio komentirati poteze tužiteljstva oko istrage u Aluminiju niti se miješati u ono što tužilaštvo radi.

„Svaki problem ima svoje ima i prezime i to moraju institucije raditi. Oni to moraju samostalno raditi, politika se u to ne smije miješati. O bilo kome da se radi, mora biti pravilo ponašanja. Prije svega zato što se nama nešto spočitava“, rekao je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije