Čović: Nikad više bošnjački narod neće izabrati dva člana Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Čović: Nikad više bošnjački narod neće izabrati dva člana Predsjedništva BiH
Foto: Arhiv / Čović: Nezadovoljstvo politikom
Nikad više bošnjački narod neće izabrati dva člana Predsjedništva BiH, rekao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović nakon prve konstituirajuće sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Čović je izjavio kako se na sjednici Predsjedništva HNS-a raspravljalo i o uspostavi Glavnog vijeća HNS-a te bi se kroz sljedećih 15-ak dana trebalo dobiti ime novog predsjednika Glavnog vijeća.

"Na samoj sjednici smo raspravljali o političkoj situaciji u zemlji i procesu uspostave vlasti na svim razinama u zemlji. Iskazali smo opredijeljenost da se vlast što prije uspostavi ali na prethodno utvrđenim načelima. Vidio sam da su se oko toga pojavile određene špekulacije, pa su čak i neki predstavnici samog HNS-a BiH postavljali pitanja u smislu jesmo li mi to od nečega odustali i tomu slično. Nema potrebe na to trošiti vrijeme. HNS ima vrlo jasne stavove oko tog“, rekao je Čović tako otklonivši sumnje da će hrvatska politika odustati pristati da se formira vlast bez izmjena Izbornoga zakona BiH.

"Čvrsto vjerujem da ćemo pronaći partnere za promjene Izbornoga zakona. U srijedu ćemo u Sarajevu imati sastanke s predstavnicima glavnih srpskih i bošnjačkih stranaka, ali primarno o Vijeću ministara. Dosta sam oko toga optimističan. Ipak trebamo sačekati i vidjeti kako će ti razgovori u konačnici završiti. Vjerujem da bismo u idućem mjesecu trebali imati novo Vijeće ministara", istaknuo je Čović.

Na sastanku koji je najavio za srijedu sudjelovat će SDA, SNSD i HDZ BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije