Čović: Nema vlasti u FBiH bez Izbornog zakona, trebali smo postati manjina do 2015.

Radiosarajevo.ba
Čović: Nema vlasti u FBiH bez Izbornog zakona, trebali smo postati manjina do 2015.
Foto: Fena / Dragan Čović
U Mostaru je započelo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojem se okupilo oko 600 izaslanika, predstavnika 14 hrvatskih političkih stranaka koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

"Nećemo uspostaviti vlast na razini FBiH s partnerima koji nisu spremni odmah kao minimum minimum izmjeniti Izborni zakon BiH u skladu s presudama Ustavnog suda naše zemlje", rekao je tijekom obraćanja Hrvatskom narodnom saboru u BiH čelnik HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović, a prenosi bljesak.info.

Rekao je kako Hrvatima u BiH danas nije dobro te da se sustavno radilo na dekonstituiranju tog naroda.

"Plan je bio da Hrvati postanu manjina još do 2015. godine. Ali mi smo konstitutivan narod ovdje i izborit ćemo se za europsku BiH", rekao je Čović.

Naveo je kako HNS ima odgovore na sva ključna pitanja i iskušenja u BiH te dodao kako u Predsjedništvu BiH nema uposlenog nijednog Hrvata.

"Pokušajte u uredu srpskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva pronaći nekog tko nije Srbin ili Bošnjak. E, tako neće moći, poslat ćemo jasnu poruku", rekao je Čović.

Dodao je kako će Deklaracija biti usvojena konsenzusom te će, u skladu s tim, biti obvezujuća za hrvatske političke subjekte, potpisnike Deklaracije.

U svom govoru Čović je rekao kako više nije riječ o borbi za političku opciju nego borbi za narod te za domovinu. Rekao je kako se ipak nisu ostvarili zacrtane ciljeve, prije svega Izborni zakon.

"Neki su pokušali hrvatski narod dovesti na razinu da se vlast formira bez predstavnika Hrvata. Za taj projekat nisu se štedjele ni pare", rekao je. Istaknuo je kako HNS mora pronaći partnere, pa i one iz inozemstva, koji razumiju kako funkcionira BiH te kako treba posvetiti pozornost na strategiju komuniciranja kako bi se javnost istinito informirala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije