Dragan Čović najavio sastanak sa SDA i poručio "nema vlasti bez SNSD-a"

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović najavio sastanak sa SDA i poručio "nema vlasti bez SNSD-a"
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Čović najavio sastanak sa SDA i poručio "nema vlasti bez SNSD-a"

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH, danas je u Sarajevu održao susret s novinarima, koje je simbolično nazvao "Druženje uz kafu". 

On se tokom druženja osvrnuo se na formiranje Vijeća ministara BiH, koje, kako je rekao Čović, treba formirati odmah iz strukture parlamentarne većine kao izbornih pobjednika.

"Ni u jednom dokumentu nemamo obaveze da uslovljavamo bilo čim, pa ni ANP-om, uspostavljanje Vijeća ministara BiH", poručio je Čović.

Lider HDZ-a je rekao da je SNSD legitiman predstavnik konstitutivnog naroda i da bez njih neće pristupšiti formiranju vlasti.

"Isto se odnosi i na bošnjačke stranke. Bez obzira kako to neko planira, apsolutno ne postoji mogućnost da se napravi neka nova većina", kazao je Čović.

On je najavio da će delegacije SDA i HDZ-a BiH održati sastanak u četvrtak, 7. novembra, u Mostaru, s početkom u 12 sati.

"Teme razgovora su međustranački odnosi i izmjene Izbornog zakona BiH", dodao je Čović.

Na pitanje kada će biti održan sastanak sa trećim partnerom, SNSD-om, Čović je kazao da će on, najvjerovatnije, biti organizovan sedam dana nakon sastanka sa SDA-om.

"Smisao sastanka sa SDA je stvoriti preduvjeti da bi mogla sjesti sva tri politička partnera", kategoričan je Čović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije