Čović izabran za redovnog člana Međunarodne inženjerske akademije

Radiosarajevo.ba
Čović izabran za redovnog člana Međunarodne inženjerske akademije

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izabran je za redovnog člana na redovnoj godišnjoj konvenciji jedne od najuglednijih evropskih institucija iz područja tehničkih nauka “Međunarodne inženjerske akademije” (International Academy of Engineering).

Akademija je osnovana 1991. godine te uključuje nacionalne akademije inženjeringa, odjele i predstavništva širom svijeta, a osnovne smjernice određene su posebnim karakteristikama i potrebama razvoja svake od država članica Akademije.

Osnovni koncept Akademije zasniva se na jačanju tehničkog i inženjerskog potencijala zemalja članica, s ciljem poboljšanja duhovnih, ekonomskih, ekoloških i društvenih aspekata života.

Osnivanjem Srednjoevropskog odjela Međunarodne tehničke akademije sa sjedištem u Beču (International Academy of Engineering, IAE), 2013. godine Čović je primljen u dopisno članstvo, među prvih 13 članova iz različitih dijelova svijeta kojima su dodijeljene diplome i medalje.

Ta prestižna akademija trenutno ima više od 1.300 članova iz više od 40 zemalja svijeta, među kojima su premijeri i predsjednici država, istaknuti naučnici, javne osobe, te čelnici velikih naučnih i industrijskih struktura.

Uspješan rad članova Akademije stekao je veliko međunarodno priznanje i zbog toga je ta akademija jedna od vodećih u svijetu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije