Čović i Dodik: Ova saradnja će samo dalje jačati, a nikako slabiti

Radiosarajevo.ba
Čović i Dodik: Ova saradnja će samo dalje jačati, a nikako slabiti
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Press Čovića i Dodika

U sjedištu RS-a u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović. 

Milorad Dodik je kazao da su razgovarali o mnogim pitanjima koja su vezana za njihovu dugogodišnju saradnju.

"Pokušavamo da rješavamo pitanja, naš pristup je da u BiH treba podržati dogovor. Naravno da je tačka dnevnog reda bio i MMF. Imamo zastoj koji govori da se odluka o raspodjeli sredstava ne poštuje. Federalni nivo ne želi da ispoštuje odluku o raspodjeli sredstava prema kantonima. Ovakva situacija je nepotrebna, mislimo da BiH na ovaj način gubi kredibilitet. Pare smo tražili hitno, a već su mjesec dana blokirani. Konstatovali smo da postoje uslovi da guverner Centralne banke BiH izvrši raspodjelu novca", rekao je Dodik.

Danas smo razgovarali i o raspodjeli sredstava za lokalne izbore, ovdje je problem nelegalno izabrani članovi Centralne izborne komisije BiH.

"Mi kao partije nemamo problema sa održavanjem izbora. Smatramo da se oni trebaju održati u skladu sa zakonima i propisima. Kod sudova je podnesen veliki broj prijava o izboru članova CiK-a i nadamo se da će sud donijeti ispravne odluke, nakon čega će sredstava biti isplaćena. 

Razgovarali smo o našoj saradnji i o drugim pitanjima. Upoznao sam Čovića da sam ranije imao sastanak sa Bakirom Izetbegovićem. Sa Bakirom Izetbegovićem sam dogovorio da se zaustave blokiranja imenovanja na pozicije kao što su RAK i slično. Što se tiče Kantona 10 mi ostajemo u političkom savezu sa HDZ-om i na tom pitanju ćemo ostati do kraja. Razgovarali smo oko epidemije i smatramo da je neophodno da BiH otvori granice bez velikog kašnjenja za drugima. Složili smo se da pošaljemo zahtjev Savjetu ministara BiH da se već na sutrašnjoj sjednici nađu ova pitanja", kazao je Dodik.

On je potcrtao da se u RS-u neće otvarati nikakvi migrantski kampova i dodao je da neće biti nikakve prevare.

"Ljudi koji se nalaze u kampovima već su spremni da se obračunavaju sa policijskim snagama, to je ozbiljan problem. To je situacija o kojoj sam morao da upoznam Dragana Čovića. Što se mene tiče i srpske strane u BIH mi smo za hitno deportaciju svih migranta iz BiH", zaključio je Dodik.

Dargan Čović je nakon sastanka kazao da je jedna od ključnih tema danas bila migrantska kriza.

"Bojim se da ćemo u narednim mjesecima paralelno sa pandemijom morati da se bavimo i migrantskom krizom. Puno je afera koje imamo iz središta Sarajeva, od respiratora i šta ja sve znam. Bojim se da koaliranje na nivou BiH svaki dan je sve slabije, što sam danas i rekao Bakiru Izetbegoviću, a trebalo bi biti sve čvršće", rekao je Čović.

On ističe da se mora pokušati osnovati što više životnih tema koje će pomoći svim stanovnicima u BiH.

"Mislim da imamo usaglašene stavove oko većine tema i ova saradnja će samo dalje jačati, a nikako slabiti"; zaključio je Čović.

Sastanku su prisustvovali i članovi delegacije SNSD-a Zoran Tegeltija i Nikola Špirić, te Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije