Čović: Čestitke Hrvatskoj na početku realizacije izgradnje Pelješkog mosta

Radiosarajevo.ba
Čović: Čestitke Hrvatskoj na početku realizacije izgradnje Pelješkog mosta
FOTO: Fena / Dragan Čović
Iz kabineta Dragana Čovića stiglo je saopćenje u, kako se jaže, "izrazito oprečnim i negativnim reakcijama pojedinih zvaničnika u BiH na potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, te početka njegove gradnje".

"Predsjedništvo BiH nikada nije usvojilo zaključak ili neki drugi službeni akt u kojem je iznijelo jedinstven stav države Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na neslaganje s projektom  Evropske unije u Republici Hrvatskoj oko izgradnje Pelješkog mosta i njegovo osporavanje u smislu da na bilo koji način ugrožava interese BiH.

Parlamentarna skupština BiH, koju čine Predstavnički dom i Dom naroda, nikad nije zatražila da se obustave aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta. Također, Vijeće ministara BiH nikada nije osporilo realizaciju ovoga projekta. 

Javne reakcije, izjave i prethodna pisma pojedinih zvaničnika BiH različitim evropskim institucijama i Vladi Republike Hrvatske su samoinicijativni akti i pokušaji komunikacije s institucijama drugih država i EU izvan okvira ustavno predviđenih nadležnosti, kojima se zadire u resore drugih državnih tijela, što nanosi nemjerljivu štetu BiH.

Važno je naglasiti da takvo djelovanje, bilo u pismenoj ili usmenoj formi, nema karakter ovlaštene međudržavne komunikacije, te ne održava službene stavove države Bosne i Hercegovine, odnosno usaglašene odluke Predsjedništva BiH koje ima isključive nadležnosti u području vanjske politike.

Ističemo kako je Republika Hrvatska u prethodnoj komunikaciji usaglasila projekt s bh. stranom i u potpunosti uvažila sve tehničke zahtjeve iznesene od strane naših eksperata i stručnih tijela.

Imajući u vidu gore navedeno, a u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, te s jasnim i čvrstim opredjeljenjem da podržimo sve procese koji jačaju evropski karakter ovog prostora, ovim putem izražavamo čestitke Republici Hrvatskoj na potpisivanju ugovora i početku realizacije projekta izgradnje Pelješkog mosta", stoji u saopćenju iz kabineta Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije