Ćosić: Poslovna zona Vranješ smanjit će broj nezaposlenih

K.S.
Ćosić: Poslovna zona Vranješ smanjit će broj nezaposlenih
Seriju tekstova “Godinu dana nakon izbora”, koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Istočno Novo Sarajevo.

Općina Istočno Novo Sarajevo, uz Istočni Stari Grad i Istočnu Ilidžu čini grad Istočno Sarajevo. Na području ove općine živi 10.642 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Ljubiša Ćosić (SNSD) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 5.082 glasa ili 69,87 posto. Njegov protukandidat Slavko Tošović (SDS) osvojio je 2.123 glasa ili 29,19 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Ljubiša Ćosić, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o razvoju Općine Istočno Novo Sarajevo, zapošljavanju, izgradnji infrastrukture u ruralnim i urbanim dijelovima, kao i mogućnostima saradnje sa općinama u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Ćosić: Najveći potencijal pokazuje sektor građevinarstva. Razvijen je intezitet gradnje kako u stambenom tako i u poslovnom dijelu. Trgovina na veliko i malo, zbog blizine sarajevskog tržišta, kao najvećeg tržišta u BiH i prerađivačka industrija, kao što su proizvodnja mašina, prоizvоdа оd metаlа i nеmеtаlа, proizvodnja opreme za motore i elektrotehničku industriju.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Ćosić: Kao i do sada, raditi ćemo na unaprijeđenju i boljem razvoju naše općine, jačati infrastrukturu u ruralnim i urbanim dijelovima općine. Radit ćemo na stabilizaciji općinske uprave i povećati zapošljavanje građana.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme Vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Ćosić: Izgradili smo gradski park „Gavrilo Princip“, izgradili smo obdanište „Patrijarh Pavle“, završena je dogradnja dogradnja Doma zdravlja. Izradili smo studiju izvodljivosti za poslovnu zonu „Vranješ“. Završena je izgradnja Lovačkog doma u Tvrdimićima, spriječeno je propadanje objekta galerije „Kućanski“. U toku je izrada glavnog projekta izgradnje Gradskog trga i rekonstrukcije sportske dvorane, čiju realizaciju će Vlada Republike Srbije pomoći sa milion eura.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Ćosić: Tokom svog prvog mandata na mjestu načelnika općine Istočno Novo Sarajevo 2012. godine do početka drugog mandata 2016. godine, razvoj općine smo vodili u tri smjera: jačanje infrastrukture u ruralnim i urbanim dijelovima općine, podrška sektoru privrede i razvoj, zapošljavanje građana. Vođena je stabilizacija općinske uprave, zajedno sa svim komunalnim preduzećima u vlasništvu općine i javnim ustanovama čiji je osnivač općina. Smatram da smo u sva tri smjera mnogo radili i da u ovim oblastima postoje vidljivi, mjerljivi i jasni rezultati.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Ćosić: Problem nezaposlenosti i odlazak mladih u zemlje EU-a možemo smatrati primarnim problemom u našoj lokalnoj zajednici. Važan projekat za građane naše općine, kojim bi se utjecalo na smanjenje broja nezaposlenih je izgradnja poslovne zone „Vranješ“, u koju će se useliti određen broj privrednih subjekata. Nadam se da ćemo najdalje do kraja iduće godine, imati popunjenu poslovnu zonu sa najmanje 10 poslovnih objekata – postojećih i novih investitora u općini Istočno Novo Sarajevo. Krajnji cilj, su svakako nova radna mjesta i nadamo se da će ih biti najmanje 150, čime ćemo ojačati snagu privrede u Istočnom Novom Sarajevu.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Ćosić: S obzirom da Općina Istočno Novo Sarajevo graniči sa četiri općine iz RS-a i četiri općine iz FBiH, dobra međuopćinska saradnja predstavlja stalni interes naše lokalne zajednice. Vođeni smo pretpostavkom da je za stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja, moguće doći do izražaja samo kroz zajedničko djelovanje - a to se odnosi na privlačenje razvojnih programa, posebno programa EU.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Ćosić: Kao što je već prethodno navedeno, otvorena je predškolska ustanova „Patrijarh Pavle“, koja je nedavno otpočela sa radom. Općinska uprava pruža pomoć i Osnovnoj školi, gdje smo opremili produženi boravak za mališane, finansirali postavljanje nadzornih kamera, zaštitnu ogradu oko centralne škole, kao i mnoge druge projekte. Kroz projekat „Energetska efikasnost“, uz pomoć Vlade Republike Srpske, obezbijeđeno je 450.000 KM za rekonstrukciju Srednje škole „28. juni“. Rekonstrukcija je podrazumijevala termičku izolaciju objekta, zamjenu prozora, vrata, LED rasvjetu, kao i zamjenu fosilnog goriva obnovljivim izvorima energije, te je samim tim smanjena emisija ugljendioksida. Izdvojili smo sredstva i za razvoj centralne rekreacione gradske zone, gdje smo u sklopu gradskog parka „Gavrilo Princip“ izgradili dva sportska terena. Evidentno je da naša općina bilježi visok trend razvoja, te da je poslednjih godina počela dobijati konture jedne male, ali itekako urbane i razvijene općine. To je u velikoj mjeri utjecalo i na pozitivan migracioni saldo. Broj stanovnika u Istočnom Novom Sarajevu je u porastu, zahvaljujući pozitivnom migracionom saldu sa 227 doseljenih lica u 2015. godini. Također, možemo se pohvaliti da smo među rijetkim općinama u Republici Srpskoj sa najvećom stopom nataliteta. Naš cilj je da i u narednom periodu radimo bolje i uspješnije, da naša težnja bude usmjerena ka izgradnji infrastrukture, kulturnih, sportskih i svih ostalih objekata koji će učiniti našu lokalnu zajednicu privlačnijom za život.



 

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije