Cormack-Wigemark: Na izazove odgovoriti internim, a ne nametnutim rješenjima

Radiosarajevo.ba
Cormack-Wigemark: Na izazove odgovoriti internim, a ne nametnutim rješenjima
Fena / Lars Gunnar Wigemark i Maureen Cormack

Ostalo je svega nekoliko sedmica do objavljivanja općih izbora, a bh. političari imaju sve manje vremena. Postoji dogovor da su reforme neophodne, a ono što nedostaje je politička volja da se postigne kompromis, zajednički su istakli ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark na blogu američke ambasadorice.

"Kao građani jedne demokratske zemlje, ljudi u BiH imaju pravo da očekuju da se izbori održe, a njihovi rezultati provedu", piše u blogu.

Cormack i Wigemark su izrazili zabrinutost činjenicom da bh. lideri zanemaruju svoju odgovornost i ne shvataju ozbiljno rizik izbijanja političke krize, što je za njih neprihvatljivo. Konstatovali su da, ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli provesti, bit će jako teško formirati institucije vlasti, što će imati negativne posljedice po svakog građanina.

"Bh. lideri snose odgovornost i imaju kapacitet da postignu kompromis. Uvjereni smo da će jednog dana BiH zauzeti mjesto koje joj pripada u EU i NATO-u. Stoga se na izazove mora odgovoriti internim, a ne nametnutim rješenjima", smatraju ovi međunarodni zvaničnici.

Napominju da se političari biraju da bi garantirali građanima sigurno i stabilno okruženje te da će za ispunjenje ove obaveze biti neophodan kompromis svih.

"Spremni smo nastaviti pružati podršku sastancima između stranaka i pravnu pomoć naših stručnjaka. Ključ je politička volja koju mora pokazati svaki lider u BiH", poručili su.

Naglasili su da politički lideri moraju postići dogovor o minimumu neophodnih promjena kako bi se oktobarski izbori održali i njihovi rezultati proveli i kako bi bilo riješeno pitanje izbora Doma naroda u Federaciji BiH (FBiH), uzimajući u obzir odluku Ustavnog suda BIH u slučaju Ljubić i postojeći pravni okvir.

Također, po njihovom mišljenju, postoje i druge stvari koje sada treba promijeniti da bi se osiguralo da institucije funkcioniraju na demokratski način. Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji treba da ima 17 delegata, trenutno ima samo 13 delegata. Klubovi Bošnjaka i Hrvata imaju po 17 delegata, a Klub Ostalih također ima propisani broj od sedam delegata.

"Sve su stranke pokazale spremnost da izvrše promjene kojima će se osigurati da tri konstitutivna naroda, uključujući Srbe, budu u potpunosti zastupljena u Domu naroda FBiH, što je dobar primjer koji pokazuje da stranke, kada žele, mogu postići kompromis", smatraju Cormack i Wigemark.

Dodali su da stranke također trebaju naći rješenje za "izborni ćorsokak" u kojem se nalazi Mostar, gdje izbori nisu održani od 2008., "što je potpuno neprihvatljivo u zemlji koja ide evropskim putem".

Podsjetili su i da je Evropski sud za ljudska prava donio nekoliko odluka koje su bh. lideri dosada ignorirali.

"Jedna se odnosi na izbore tri člana Predsjedništva BiH, ali stranke ne mogu da se slože oko tumačenja ove odluke, a vremena je jako malo. Rješenje koje se odnosi na Predsjedništvo, a koje ne bi bilo u skladu s relevantnim presudama Evropskog suda za ljudska prava, predstavljalo bi korak unazad na putu BiH ka EU i NATO savezu", istakli su.

Izbornu reformu ocijenili su bitnom jer direktno utiče na to ko će zastupati građane i voditi BiH, dodajući da sada nije vrijeme "da se stranke ukopavaju na svojim pozicijama kojima se podriva napredak BiH".

"Izborna reforma jeste komplikovana, ali vrijedi kompromisa da bi se izbjegla politička ili ekonomska kriza, osigurao pravičniji sistem zastupanja, BiH djelovala više u skladu s evropskim standardima te da bi se zaštitili građani BiH", zaključak je američke ambasadorice i šefa Delegacije EU, koji su još poručili da je vrijeme da se "prione na posao".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije