Članovi Predsjedništva s Hahnom: Europski put BiH nema alternativu

Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva s Hahnom: Europski put BiH nema alternativu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su danas u Sarajevu s komesarom Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom o procesu EU integracija Bosne i Hecegovine, te napredku koji je napravljen u tom smislu.

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da europski put nema alternativu, unatoč trenutnoj situaciji, te su izrazili uvjerenje kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH u bližoj budućnosti mogla dobiti kandidacioni status. U tom smislu podsjetili su na zaključak Predsjedništva BiH koji obavezuje na finalizaciju Upitnika Europske komisije i njegov prijevod, zaključno s 15. decembrom.

Jahannes_Hahn_Bakir_Izetbegovi_Dragan_Covic_RSA2.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što će zapadni Balkan biti u fokusu predsjedavanja Bugarske Vijećem EU, u prvoj polovini 2018. godine, te da će jedan od prioriteta biti EU budućnost zapadnog Balkana. 

Također je istaknut značaj održavanja Summita zapadni Balkan - EU u Sofiji, 17. maja 2018. godine. Ohrabruju i najave da će tokom predsjedavanja Austrije Vijećem EU u drugoj polovini 2018. godine visoko mjesto na njihovoj agendi predsjedavanja zauzeti zapadni Balkan i integrisanje tog dijela Balkana u EU.

Istaknuta je važnost korištenja pozitivnog momentuma u svjetlu predstojećih predsjedavanja zemalja koje veoma dobro poznaju situaciju u regiji i spremne su da EU integracioni proces zapadnog Balkana drže visoko na agendi EU.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku koju su institucije EU i države članice pružile Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, te nadu da će se podrška institucija EU i država članica nastaviti i ubuduće, u okviru napretka BiH na njenom EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Hahn je izrazio predanost EU perspektivi BiH, te je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da nastave kontinuiranu provedbu neophodnih reformi, kao i što skorije dostavljanje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji.

Uime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Marija Milić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije