Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa šefom diplomatije EU Josepom Borrellom

10
Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa šefom diplomatije EU Josepom Borrellom
Foto: Predsjedništvo BiH / Sastanak sa Josipom Borellom

Danas je održan online sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šefa diplomatije Europske unije Josepom Borrellom.

Saopćenje Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

"Članovi Predsjedništva BiH i visoki predstavnik EU Borrell razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Bruxellesu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Europskoj uniji.

U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili zahvalnost visokom predstavniku EU Borrellu na partnerskoj i aktivnoj ulozi u reformskim procesima.

Razgovarano je i o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasili su da je u ovom procesu obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell pozvao je članove Predsjedništva BiH na ubrzaniji rad na ispunjenju uslova iz Mišljenja Europske komisije, kako bi se postigao napredak na evropskom putu.

Naglasio je da evropske integracije nemaju alternativu za BiH, kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, i da će na tom putu EU nastaviti pružati podršku i pomoć.

U kontekstu nabavke vakcina preko Evropske komisije a pod koordinacijom Austrije, Borrell je potvrdio da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina protiv koronavirusa, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza", navodise u saopćenju Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije