Članovi Predsjedništva BiH danas s Hahnom i Tuskom

Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva BiH danas s Hahnom i Tuskom
Foto: RSA / Članovi Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović danas, drugog dana posjete Briselu, razgovaraće sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, a potom i sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Protokolom je za 9.00 sati planiran radni doručak sa Hahnom, a za 11.00 sati susret sa Tuskom, saopšteno je ranije iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH juče su razgovarali sa potpredsjednikom Evropske komisije Federicom Mogherini, koja je podržala evropski putu BiH, ali i ukazala da vlasti u BiH treba da hitno traže rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik izjavio je juče Srni da je na sastanku istaknuta važnost formiranja vlasti u BiH, kao i da evropski put ne treba dovoditi u vezu sa NATO integracijama.

Dodik je ocijenio da je sastanak bio dobar i istakao da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima, te da je dominirala predaja odgovora na Upitnik što BiH da isporuči EU da bi mogla da uđe u procedure donošenja mišljenja i odluka o kandidatskom statusu, za šta su svi u BiH zainteresovani.

Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić izjavio je da tokom sastanka sa Mogherini nije bilo riječi o NATO integracijama.

„Nije bilo riječi o tome, već o Godišnjem akcionom planu kao preduslovu da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara i da se ide sa formiranjem tog tijela, ali od Evropske komisije to nije postavljano kao pitanje, bar u ovom trenutku i u kapacitetu u kojem smo razgovrali sa Mogherini“, rekao je Komšić novinarima u Briselu.

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović istakao je da je Mogherini poslala jasnu poruku da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

„Ne govori se o proširenju EU kada je riječ o zapadnom Balkan, jer mi već jesmo u EU, već se govori o članstvu u institucijama EU“, kaže on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije