Mjesto strijeljanja / Članovi porodica posjetili stratište Godinjske Bare u Trnovu

17. 07. 2017. u 15:11:00 Fena

Shares:0

Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava te zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković posjetili su danas stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje su pripadnici jedinice Škorpioni strijeljali šest mladića iz Srebrenice 17. jula 1995.

Na mjestu zločina položeno je cvijeće, proučen Jasin i Fatiha te na taj način odata počast nedužnim žrtvama.

Njih je zarobila paravojna jedinica Škorpioni, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih strijeljali. Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak kasnije prikazan u Haagu i to na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Majka Nura ubijenog Azmira Alispahića svake godine posjeti stratište gdje je njen sin ubijen. U izjavi za Fenu kaže da, iako je zdravlje najbolje ne služi, mora da posjećuje to mjesto, jer nema ko drugi.

"Osjećam da sam izgubljena. Mog djeteta nema, neće se vratiti. Ipak, moram posjetiti mjesto gdje je ubijen. Izdaje me snaga, ali ne odustajem i dok idem prema tom mjestu sve mislim da me čeka da me vidi", kazala je Nura Alispahić.

Za ovaj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Današnjom posjetom stratišta Godinjske Bare u općini Trnovo završava 22. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo od 25. maja i trajalo 21 radni dan u kojim je realizovano 70 kulturnih i vjerskih sadržaja, računajući i komemoraciju 11. jula kada je ukopana 71 identificirana žrtva.

NEMA KOMENTARA