Bh. dijaspora zahtijeva: Želimo učestvovati u procesu izmjene Izbornog zakona

Radiosarajevo.ba
Bh. dijaspora zahtijeva: Želimo učestvovati u procesu izmjene Izbornog zakona
Foto: AA / Ilustracija
Nakon što su pokrenute brojne procedure u vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH, brojni bh. građani koji žive u dijaspori pokrenuli su inicijative kako bi se i oni na adekvatan način uključili u izborni proces u našoj državi.

Budući da broj državljana BiH koji borave u dijaspori nije zanemariv i da oko dva miliona bh. građana svoju svakodnevicu provodi izvan granica BiH, Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj u kooperaciji s humanitarnom organizacijom Hilfe von Mensch zu Mensch je uputila zahtjev za organiziranje okruglih stolova s ciljem modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u BiH.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je veliki broj bh. građana izvan BiH postoji dobra podloga za njihov utjecaj na kreiranje politike u BiH. Nažalost, dijaspora nije imala priliku do sada aktivno učestvovati i doprinijeti cjelokupnom izbornom procesu. Kao posljedica toga primjetno je znatno opadanje broja osoba koje svojim glasom podržavaju i unapređuju bh. političku scenu", istaknuli su u saopćenju iz Mreže bh. studenata i akademika u Njemačkoj.

Iz ove mreže ističu zahtjev da okrugli stolovi na temu Izbornog zakona BiH budu organizirani u bh. ambasadi u Berlinu, ali i u konzularnim predstavništvima u Frankfurtu, Stutgartu i Minhenu, po uzoru na slične sastanke koji se trenutno odvijaju u BiH.

"Upravo iz tih razloga, kako bi se državljanima koji trenutno nisu unutar granica BiH, olakšali uslovi i poboljšale mogućnosti učešća na izborima, zahtijevamo organiziranje ovih okruglih stolova. Mi tražimo da se omogući registriranje državljana BiH, koji trenutno žive u inozemstvu i imaju biračko pravo, elektronskim putem, kao i onih državljana koji imaju status izbjegle osobe iz BiH. Zatim, tražimo omogućivanje glasanja elektronskim poutem, te najzad da u izvode iz konačnog Centralnog biračkog spiska za državljane BiH koji glasaju izvan granica BiH po automatizmu budu uključeni podaci iz CIPS evidencije o izdatim biometrijskim pasošima u inozemstvu", zaključuju iz Mreže bh. studenata i akademika u Njemačkoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije