Član SDP-a o SDP-u: Prvog su mene izignorisali i nasadili

Radiosarajevo.ba
Član SDP-a o SDP-u: Prvog su mene izignorisali i nasadili
/ Damir Nikšić

Damir Nikšić, zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), oštro je kritizirao svoju stranku.

U Facebook postu, koji je naslovio "SDP opet zas*o na poslu", Nikšić je izrazio otvoreno protivljenje SDP-ovom izboru kadrova za ministarske pozicije u novoj Vladi Kantona Sarajevo.

SDP je, podsjetimo, kandidirao Damira Filipovića za Ministarstvo prostornog uređenja, Malika Garibiju za ministra rada i socijalne politike, a Adnana Štetu za Ministarstvo saobraćaja KS.

Njegov komentar prenosimo u cjelosti:

"Ja sam prvi ušao u koaliciju ujedinjene ljevice, ali postaviti nestručne ljude na ministarske pozicije me tjera iz te koalicije jer čine isto što i oni prije njih (s tim da su ministri od prije u međuvremenu postali stručni i iskusni).

Na to nisam pristao. To nije reforma partije o kojoj smo govorili. Smatram da nisam sam tj. nisam jedini koji se osjeća prevarenim.

Smatram da moji birači i simpatizeri Progresivnog krila nismo donijeli samo jedno zastupničko mjesto već i jedan resor SDP-u i smatrao sam da na osnovu toga mogu predložiti kandidata za ministra prostornog uređenja koji nije član SDP-a, ali je zasigurno veći stručnjak za urbanizam od bilo kojeg pravnika iz Travnika.

Dok sam bio u Berlinu partijski ljudi su postavili svoje ljude i to po raznim partijskim zaslugama. To možda ima smisla unutar partije, ali radi se o neoprostivoj uvredi mom krugu glasača. Radi se o izigranom povjerenju i jasnoj poruci da smo i dalje marginalizirani u ovom gradu. Da nemamo glas.

Govorili smo o reformi partije. Ova partija nije reformisana. Naučio sam da ne mogu računati na partiju, da neće slušati moje sugestije. Moram prihvatiti da sam posve sam u ovom i da retorika "timske igre" u SDP-u služi samo da se entuzijastima ljevičarske ideje i vrijednosti zamažu oči i birokratski isforsiraju karijere odabranih igrača unutar partije.

Ova ozbiljno birokratski unakažena partija može samo očekivati isti odnos mene i meni sličnih prema njima, a to je da ni oni više ne mogu računati na mene i da ih neću slušati, sve dok ne pokažu poštovanje koje budala kao što sam ja i meni slučni zaslužuju.

Podsjećam: ja sam kao nezavisni kandidat progresivnih građana prvi riskirao, odvažio se i ušao u koaliciju "ujedinjene ljevice" sa SDP-om, davno prije NS i DF koje sam pozivao na ujedinjenje, da služimo građanstvu, a ne sebi, jer među građanima ima sjajnih stručnjaka i entuzijasta kojima moramo dati priliku, postaviti na prave pozicije da zablistaju i preporode ovaj grad.

Prvog su me izignorisali i nasadili: mene, koncept, princip i građane koje predstavljam i prvi ću istupiti iz ove koalicije stranačkih oportunista ako ne shvate ozbiljno vrijednosti progresivne ljevice i ono što progresivni građani očekuju i zahtijevaju od njih.

Ne samo koalicija, nego ni partija neće preživjeti zloupotrebu povjerenja glasača za uhljebljivanje partijskih funkcionera u javnom sektoru.

Svaki put se povampire u blizini pozicija i zaborave na sve principe i obećanja koja su dali svojoj okolini i simpatizerima, poput liječenih narkomana i bivših robijaša u blizini teške droge.

Ako reforma partije ne može prekinuti ovaj začarani krug, zasigurno će birači. No narednog puta SDP-u će doslovno biti tapija (tj. ostati će im samo tapija - na prostore koje je naslijedila od SKJ.) Ne znam da li svjesno ili nesvjesno, ali znam da ovim i ovako samo nastavljaju Zlatkovu misiju uništenja socijaldemokratije u BiH.

Znam da je dupe zinulo, ali upravo tada je važno uključiti mozak i gledati naprijed. Bojim se da ćemo, u suprotnom, morati od SDP-a oteti taj raznim-drugim-vječnim-prioritetima skoro ugašeni plamen ljevice (da ne kažem "autorska prava"), zajedno sa prostorima, i proglasiti sebe istinskim nasljednicima revolucije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije