Čivić: Bošnjačkim đacima u RS-u upisivati u knjižice bosanski jezik

Fena
Čivić: Bošnjačkim đacima u RS-u upisivati u knjižice bosanski jezik
Foto: RTRS / Ilustracija
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) bit će nastavljena danas razmatranjem Prijedloga zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju.

I tokom sinoćne rasprave, zastupnik Koalicije Domovina Nedim Čivić je pozvao resorno ministarstvo da prihvati naziv bosanski jezik, koji koristi jedan od konstitutivnih naroda u ovom bh. entitetu – bošnjački narod.

Podsjetio je da đaci bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu, jer im se u školska dokumenta ne upisuje bosanski jezik, iako je Ustav definirao da Bošnjaci imaju pravo da zovu svoj jezik kako hoće.

"Krajnje vrijeme je ministre da prekinemo ovaj vid diskiminacije", rekao je Čivić i podsjetio da Ministarstvo prosvjete RS-a čak nabavlja knjige za prvi i drugi razred, među kojima i udžbenik bosanski jezik za bošnjačku djecu, ali im se na kraju nastave u đačke knjižice upisuje "jezik bošnjačkog naroda“.   

Brojne primjedbe na ovaj zakon iznijela je i opozicija, najavivši niz amandmana kojima bi se, kazali su, popravila predložena rješenja.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta su prijedlozi zakona o gasu, stranim ulaganjima, te banjama... 

Poslanici su jučer završili raspravu o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, kao i kreditu kod Svjetske banke u iznosu od 51,3 miliona za Željeznice RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije