CIN tvrdi: Bivši ministar Fišo dobio pravo da otkupi stan na Grbavici za 36.000 KM

Radiosarajevo.ba
CIN tvrdi: Bivši ministar Fišo dobio pravo da otkupi stan na Grbavici za 36.000 KM

Muharem Fišo, bivši kantonalni ministar za boračka pitanja, dobio je priliku da pod povoljnim uslovima dođe do stana u sarajevskom naselju Grbavica. Tu mogućnost mu je dao Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo (SABNORKS). Fišo stan može otkupiti po cijeni višestruko nižoj od tržišne, piše Centar za istraživačko novinarstvo(CIN).

SABNORKS je pozvao sredinom ove godine svoje članove da konkurišu za dodjelu prava na otkup stana, pod uslovom da ni oni ni njihovi supružnici nemaju nekretnine. Iz Saveza tvrde da je Fišo dokazao da ispunjava ovaj uslov, ali CIN otkriva da to nije tačno. Fišo i njegova supruga Safija imaju dvije kuće u naselju Hadžići.

Iako ih je ranije upisivao u imovinske kartone, Fišo je za CIN tvrdio da nema nekretnine. Potom se predomislio, rekavši da je riječ o jednoj − porodičnoj kući.

Muharem Fišo je 2015. godine kao član Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović (BPS) imenovan ministrom za boračka pitanja KS i na toj poziciji je ostao tri godine. Ranije je bio vijećnik u Općinskom vijeću Hadžići, a 2014. je osvojio mandat u Federalnom parlamentu. Dugogodišnji je član SABNOR-a KS, a od aprila 2019. je i član Upravnog odbora SABNOR-a BiH.

muharem_fiso_ministar_boracka_pitanja_fena.jpg - undefined

Fena: muharem_fiso_ministar_boracka_pitanja_fena.jpg

Kantonalni ogranak ovog udruženja je krajem maja 2019. godine raspisao oglas za dodjelu prava na otkup dvosobnog stana od 59 kvadrata u sarajevskom naselju Grbavica, jednom od najpoželjnijih dijelova grada za život. Pravo da konkurišu su imali borci iz Drugog svjetskog rata i članovi njihovih porodica koji su učestvovali u ratu 1992-1995. godine. Da bi konkurisali, oni ne mogu imati svoj stan ili porodičnu kuću, a morali su živjeti u Kantonu Sarajevo najmanje deceniju prije početka prošlog rata.

“Da nema stan – donosi dokument, da nema kuću u vlasništvu – donosi dokument, i tako dalje traži se za bračnog druga i za korisnika”, objasnio je za CIN pravila konkursa predsjednik Komisije za stambena pitanja SABNOR-a KS Džano Avdić.

Ova komisija je polovinom septembra 2019. odlučila stan dodijeliti Muharemu Fiši, a tu odluku je potvrdio i Upravni odbor Saveza pa je Fišo stekao pravo da stan otkupi za 35.400 KM.

Više o ovoj temi možete pročiteti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije