CIK potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH - Šta je sa Stocem?

Anadolija
CIK potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH - Šta je sa Stocem?
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani 2. oktobra.

Potvrđivnje rezultata lokalnih izbora obavljeno je u svim izbornim jedinicama u kojima su provedeni lokalni izbori, osim za izborni nivo Stolac, za opštinsko vijeće i načelnika općine Stolac.

U Stocu je 2. oktobra u popodnevnim satima, tokom održavanja lokalnih izbora u BiH, prekinut izborni proces jer je na određenom biračkom mjestu došlo do nasilja i fizičkog sukoba jednog od kandidata i zvaničnika Općinske izborne komisije Stolac.

Kao razlog zašto je CIK BiH čekao poslijepodne je rješavanje predmeta pred Apelacionim odjelom Suda Bosne i Hercegovine gdje su se našli predmeti na drugostepenom postupku odlučivanja.

Osmog novembra CIK će dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, odnosno gradskim vijećima i skupštinama. 

Centralna izborna komisija BiH u skladu sa Izbornim zakonom BiH imala je obavezu u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, donijeti odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, što u slučaju lokalnih izbora ističe 2. novembra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije