CIK BiH raspisao parlamentarne izbore koji će biti održani 7. oktobra

A. B.
CIK BiH raspisao parlamentarne izbore koji će biti održani 7. oktobra
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Irena Hadžiabdić
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je zvanično raspisala parlamentarne izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.
"Druga odluka koju smo danas donijeli, a prema posljednim informacija, imamo blago povećanje biračkog tijela u odnosu na 2014. godinu. Danas taj broj iznosi 3.381,963 birača", kazala je Hadžiabdić.

Prema ranijim procjenama, uvođenje savremene tehnologije u izborni proces koštalo bi od tri do 13 miliona KM. Protiv izmjena zakona su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ovome također vrijedi dodati da se predsjednici SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić, i predstavnik SBB-a Damir Arnaut, na posljednjem sastanku, nisu uspjeli dogovoriti u vezi izmjena Izbornog zakona u rezidenciji američke ambasadorice Maureen Cormack. Tada je najavljeno da će biti angažirana Venecijanska komisija, koja će pokušati iznaći rješenje za Ustav FBiH i Izborni zakon.

Ovo je ujedno bio posljednji pokušaj pred raspisivanje općih izbora da dođe do Izmjene izbornog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije