CIK BiH oduzeo mandat delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH

E. H.
CIK BiH oduzeo mandat delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH
Foto: Parlament FBiH / Duško Radun

Centralna izborna komisija (CIK) BiH oduzela je mandat poslaniku u Skupštini Kantona 10 i delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dušku Radunu nakon što je pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Za Radiosarajevo.ba ovu informaciju potvrdila glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

“CIK BiH postupajući po odredbama Izbornog zakona BiH utvrdio prestanak mandata Dušku Radunu (SNS) u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta FBiH. Odluke o prestanku mandata nisu pravosnažne i na njih postoji mogućnost ulaganja žalbe”, pojasnila je Pirić.

Dodala je da kad odluke postanu pravosnažne, CIK BiH će dodijeliti zamjenske mandate i to na način da će mandat u Skupštini Kantona 10 dobiti idući kandidat sa liste, dok će mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH biti dodijeljen po posebnoj proceduri.

Duško Radun bio je od 2015. do 2018. godine načelnik Opštine Grahovo, a presudom Opštinskog suda u Livnu osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Općinski sud u Livnu presudom je odredio da se od Raduna oduzme 23.530,50 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

Pojedini mediji izvjestili su da je Radun zatvorsku kaznu zamijenio novčanom kaznom te u predviđenom roku uplatio dodatnih 24.000 KM.

Međutim ovu informaciju za Radiosarajevo.ba demantirala je Pirić, ističući da je CIK BiH dobio informaciju da Radun do određenog roka nije uplatio novac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije