CIK BiH objavio prve preliminarne rezultate za Mostar

0
Radiosarajevo.ba
CIK BiH objavio prve preliminarne rezultate za Mostar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izbori u Mostaru

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je u ponoć prve nezvanične preliminarne rezultate za Gradsku izbornu jedinicu Mostar iz koje se bira 13, od ukupno 35 vijećnika koliko broji Gradsko vijeće Grada Mostara

Iz CIK BiH su kazali da se izborni proces danas u Mostaru održavao u skladu sa propisima, a da je bilo nepravilnosti u pojedinačnim slučajevima.

Rezultat toga, kako je kazao predsjednik CIK-a Željko Bakalar, je možda i prisustvo više od 1.700 posmatrača koji su nadzirali izborni proces.

"Zaprimljeno je sedam podnesaka kojima se ukazuju na povrede izbornih pravila. One su u prvostepenom postupku u nadležnosti Gradske izborne komisije Mostar. Odnose se na imenovanje u biračke odbore, prisustvo stranačkih obilježja na biračkom mjestu, identifikacije birača ispred biračkih mjesta od neodređenih osoba, te jedan birač da ga nije posjetio COVID tim", rekao je Bakalar.

Bakalar je istaknuo da je nažalost iako su uvaženi svi zahtjevi birača za glasanje putem mobilnim timovima zbog COVID-a timovi nisu uspjeli da posjete sve birače zbog razuđenosti adresa.

Istaknuo je da aktivnosti u Glavnom centru za brojanje glasova počinju sutra u 9 sati kroz pripreme za verifikaciju glasačkih listića.

"Ti glasovi birača koji su glasali putem posebnih mobilnih timova brojat će se u glavnom središtu za brojanje. Vjerujemo da će prvo brojanje u glavnom središtu početi u utorak. Napominjem da ćemo glasačke pakete iz inozemstva primati deset dana", istaknuo je Bakalar.

On je saopćio prve preliminarne rezultate danas održanih izbora, koji su prikupljeni od timova sa terena.

Rezultati za gradsku izbornu jedinicu Mostar

- HDZ BiH 6310 glasova

- Koalicija za Mostar 3820 glasova

- HRS - 1056 glasova

- BH Blok 902 glasova

- Ostajte ovdje, zajedno za Mostar 502 glasa

- HDZ 1990 - 350glasova

- Platforma za progres 305 glasova

Neovisna lista pravo na Grad 226 glasova

- Mostar moj dom  166 glasova

- Lijevo krilo 155 glasova

Pogledajte video prvu press konferencije CIK BiH

Podsjećamo, prvi put nakon 12 godina, u Mostaru su, jutros u 7 sati, otvorena glasačka mjesta.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije