CIKBiH: Opći izbori 2018. godine bit će održani 7. oktobra

E. H.
CIKBiH: Opći izbori 2018. godine bit će održani 7. oktobra
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) predstavila je svoj godišnji izvještaj, koji je veoma značajan uoči naredne, izborne godine, kada će u BiH biti raspisani Opći izbori.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić kazala je kako je u ovoj godini potrošeno dosta vremena da se evaluira rad u prethodnoj godini.

"Iako je ovo neizborna godina, imali smo određene ponovljene izbore i posredne izbore, što nam je takodjer uzelo dosta vremena. Vodili smo postupke sankcioniranja biračkih odbora i sankcionirali smo ih više od 90 iz 13 izbornih jedinica. Ove godine smo pokušali operativne aktivnosti usmjeriti na to da gradske i općinske izborne komisije budu operativne za budućnost.

U ovom trenutku pratimo informacije da li će biti dovoljno novca za predstojeće Opce izbore i optimistični smo jer probleme zaasada imamo samo u jednoj manjoj općini. Mnogo smo ulagali u naše aplikativne sisteme, centar za birački spisak kreirali smo novu aplikaciju koja sada omogućava direktan, online pristup podacima IDDEA-e. To će olaksati izborni proces. Bavili smo se analizom stanja na terenu i dali smo doprinos unapređenju izbornog zakonidavstva, ali smo razmatrali i uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Razmatrali smo i probleme raseljenih i preminulih osoba u izbornom procesu. Naša služba za reviziju je kontrolirala i izvore finansiranje 118 političkih stranaka, te smo sankcionirali 23 politička subjekta", kazala je Hadžiabdagić te dodala da će od danas na web stranici CIK-a biti dostupno 516 izjava o imovini izabranih zvaničnika na prošlim izborima.

Izjavila je kako CIK u narednom periodu očekuje što bolja organizacija predstojećih izbora te revidiranje postojećih i uvođenje novih podzakonskih akata.
 
 
"Naredni izbori će biti raspisani 8. ili 9. maja za 7. oktobar, ako ne bude donošenja novog izbornog zakona u BiH. Ono što nama nedostaje jeste donošenje raznih podzakonskih akata, te mi apeliramo da se vrijeme do raspisivanja izbora iskoriste na najbolji mogući način", zaključila je Hadžiabdić.
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije