Novi udar: Privatni taksisti povećat će cijene ako dođe do novog poskupljenja goriva

A. B.
Novi udar: Privatni taksisti povećat će cijene ako dođe do novog poskupljenja goriva
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Građani Kantona Sarajevo od proteklog vikenda za usluge kompanije Sarajevo Taksi će plaćati veće cijene. Naime, cijene taksi usluga ove kompanije su povećane, zbog kako navode, poskupljenja goriva na našem tržištu.

S druge strane, privatne taksi kompanije na području Kantona Sarajevo koje pružaju taksi usluge, ne namjeravaju povećati svoje cijene. Ova informacija za Radiosarajevo.ba je potvrđena iz nekoliko kompanija koje pružaju taksi usluge na području KS-a.

"Žuti taksi neće povećati svoje cijene sad za sada, jedino ako dođe do još nekih poskupljenja, onda bismo možda razmatrali tu opciju. Bez obzira što su kolege to učinile, mi još uvijek ne razmišljamo o tome", kazao je Jasmin Zajko iz kompanije Žuti taksi.

Haris Mujčinović iz Holand Companyja ističe kako još uvijek nisu 100 posto sigurni da neće povećati cijene te da bi se to moglo dogoditi u slučaju da svi poskupe.

"Ako svi podignu cijene, mi ćemo to onda učiniti posljednji. I ranije smo čuli da će doći do povećanja cijena taksi usluga, ali, eto, to se neki dan obistinilo. Gledat ćemo da to ne radimo, ali ćemo morati ukoliko se svi odluče na taj korak", rekao je Mujčinović.

I kolege iz kompanije Kale taksi imaju isti stav te napominju građane kako neće doći do poskupljenja njihovih usluga bez obzira na novonastalu situaciju.

"Mi nećemo povećati cijene, ostaje stara i to 1,50 KM start i 1KM po pređenom kilometru i tako će biti bez obzira na druge prijevoznike", rekao je Emir Samouk iz kompanije Kale taksi.

Povećanje cijena usluga taksija u Sarajevu je krenulo iz kompanije Sarajevo taksi iz koje navode da je sve urađeno u skladu sa zakonom i zbog poskupljenja goriva na našem tržištu.

"Ovo je samo usklađivanje cijene s nedavnim donošenjem Zakon o akcizama. Sarajevo taksi će ovih dana podnijeti zahtjev za dodatno poskupljenje i ovo je problem koji nam u resornom ministarstvu nisu htjeli odobriti kada je došlo do povećanja akiza na gorivo. Od donošenja Zakona o akcizama gorivo na našem tržištu je poskupjelo za pet posto i mi to moramo uskladiti. Nismo imali nikakvih primjedbi od naših stranaka i klijenata, čak naprotiv izvršili smo anketu među našim korisnicima usluga koji su čak predlagali i druge cijene kako bi se zaštitili taksisti i kako bi oni dobili kvalitetniju uslugu. Ministarstvo za saobraćaj KS-a na čelu s ministrom Mujom Fišom je radilo sve da uništi taksi službu i mi smo pokrenuli dokumentaciju za podnošenje krivične prijave protiv njega za štetu jer nam je trebao ovjeriti cjenovnik još 1. februara kada je na snagu stupio Zakon o akcizama i novi nameti", rekao nam je predsjednik Udruženja Sarajevo Taksi Enver Suljagić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo radi sve da uništi taksi uslugu u Sarajevu, a kako je kazao Suljagić, svi smo bili svjedoci da je, naprimjer, Centrotrans povećao cijene svojih karata u javnom gradskom prijevozu.

"Ministarstvo za saobraćaj KS-a se najmanje bavi položajem taksista i žalosno je da takvi ljudi sebe nazivaju stručnjacima i da rabe ono što mi zaradimo kroz poreze, a pritom se neodgovorno ponašaju. Korisnici naših usluga su itekako zadovoljni i prema anketi koju smo uradili imamo više prijedloga kada je riječ o cijeni taksi usluga. Treba se znati šta je taksi i gradski prijevoz, a šta su druge usluge", istaknuo je Suljagić te dodao kako u ovom trenutku ne razmišljaju o drugim taksi prijevoznicima te istaknuo kako se o njima treba brinuti resorno ministarstvo.

Povećanje cijena taksi usluga, kako smo ranije pisali, pravda se činjenicom poskupljenja goriva na benzinskim pumpama širom zemlje. Umjesto dosadašnje startne tarife od 1,50, građani će plaćati 1,90 KM, a za svaki prijeđeni kilometar 1,20 KM, umjesto dosadašnje jedne konvertibilne marke. 

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže kako je Udruženje Sarajevo Taksi odmah nakon poskupljenja goriva uputilo ministarstvu prijedlog za povećanje cijena koje su trenutno na snazi.

Mujo Fišo - undefined

 Mujo Fišo (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Mi se nismo slagali s povećanjem cijena, tražili smo njihova obrazloženja i njihov zahtjev u tom momentu nije bio u skladu sa zakonom. Onoga momenta kada su oni uputili zahtjev koji je validan u skladu sa zakonom, Ministarstvo saobraćaja je ovjerilo njihov cjenovnik. Naime, u ovoj varijanti i ovim zakonskim okvirima, ministarstvo i Vlada KS-a nemaju ingerencije nad povećanjima cijena i mi samo vršimo ovjeru cjenovnika što smo i uradili. Mislim da zakon nije najbolje definirao povećanje cijena jer nema regulatora za cijene taksi prijevoza. Mi ćemo ići ka većim institucijama i izmjenama zakona kako bismo napravili regulator koji bi mogao kontrolirati ovaj vid cijena", kazoa je Fišo.

Pojasnio je kako ostali taksi prijevoznici u KS-u još uvijek nisu dostavili zahtjev za povećanje cijena svojih taksi usluga te je napominuo da resorno ministarstvo samo vrši ovjeru cjenovnika bez ikakvih kalkulacija.

"U vrlo kratkom periodu ćemo ići sa zahtjevom za reguliranjem cijena taksi usluga kako bi se sve izjednačilo jer je ovo direktan udar na građane KS-a, ali nismo u mogućnosti da to zaustavimo. Ove sada cijene su usklađene sa zakonom. Ministarstvo ima samo ingerencije nad javnim gradskim prijevozom, tj GRAS-om, svi ostali reguliraju cijene prema ličnim nahođenjima, ali moraju raditi u skladu sa zakonom. Za mnogo prouzvoda i usluga u KS-u ne postoji regulator za cijene i na tome se mora raditi u što skorije vrijeme", zaključio je Fišo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije