Cijene goriva u FBiH poskupile: Ministar Vujanović savjetuje praćenje aplikacije

7
I. S.
Cijene goriva u FBiH poskupile: Ministar Vujanović savjetuje praćenje aplikacije
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Građani Federacije na benzinskim pumpama mogu očekivati skuplje cijena goriva.

Ovu informaciju je potvrdio i Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH za portal Radiosarajevo.ba.

"Korekcije i rast cijena su se desile. Ti prosjeci su viši nego ranije, ali cijene su prihvatljivije, jeftinije u regionu", rekao je Vujović.

Kako kaže, najbitnije je da postoji raspon cijena.

"Kada bi ljudi bili disciplinirani i kada bi gledali da ne kupuju najskuplje.. Namjena aplikacije je i da se trgovci ravnaju. Ako znaš da od mene ima jeftinije 20 feninga, puno rizikuješ ako prodaješ isti proizvod duplo skuplji. Ja kao osoba, ne ministar, nikada ne bih kupovao gorivo kod najskupljih, iz principa. Neću sugerisati, to je individualno. Kada bi ignorisao najskuplje, onda bi se oni zapitali. Kada vidiš da si drzak i bahat, toliko si samouvjeren, to je taj rizik", naveo je ministar Vujanović.

Dalje navodi:

"Jeste, bilo je 195 zahtjeva za tri dana – ponedjeljak, utorak i srijeda za pet feninga poskupljenja. Neki su poskupili i ranije. Trend rasta nije od jučer, burzovne cijene su prešle. Nafta na londonskoj berzi je poskupila, ta cijena je bila i ispod 40 dolara po barelu, a sada je oko 60. To su ulazni parametri koji se koriste za obračun cijena, a svi su poskupili, a zemlje OPEC-a su smanjile proizvodnju sa ciljem da se poveća potražnja. Efekat su postigli i nabavne cijene goriva su porasle. Kod nas je to prihvatljivo i dalje, te znatno manje nego u regionu, gledajući od Crne Gore, Hrvatske i Srbije", rekao je Vujanović.

Međutim, ministar navodi – poskupljenje je poskupljenje.

"Ekonomski standard je takav kakav jeste, ali je to splet okolnosti na koje ne možemo da utječemo“, poručio je Vujanović.

Savjetuje građanima da upravo zato gledaju aplikaciju koja je besplatna.

"Ako si ikada racionalisao, sada je vrijeme da dominatno racionalizuješ“, poručio je ministar Vujanović.

Prema informacijama, trenutna cijena litra benzina iznosi u prosjeku 1,96 KM, a dizela 1,94 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije