Cijeli Mostar se pretvorio u deponiju, smeće u turističkoj sezoni

Radiosarajevo.ba
Cijeli Mostar se pretvorio u deponiju, smeće u turističkoj sezoni
Foto: Pravo na grad / Mostar

Velike količine smeća odložene na neprimjerenim mjesta - tako izgleda Mostar na temperaturi većoj od 30 stepeni Celzijusovih u jeku ljetne turističke sezone.

Ružne prizore s ulica grada na Neretvi je snimilo udruženje 'Pravo na grad' koje kontinuirano upozorava na neadekvatno tretiranje otpada.

Mostar je zatrpan smećem nakon što su stanovnici koji žive u blizini mostarske deponije Uborak dozvolili da se ponovo tu odlaže otpad.

Dok su onemogućavali odlaganje smeća, nadležni su to navodili kao razlog zašto se cijeli grad pretvorio u deponiju.

Na snimcima udruženja 'Pravo na grad' je jasno vidljivo da je najveći hercegovački grad ponovo zatrpan smećem.

Tokom prošlog mjeseca se desila višednevna blokada deponije Uborak. Mještani koji žive u blizini nje su protestom ukazali na neodgovarajuće odlaganje otpada.

Njihovo nezadovoljstvo je dodatno kulminiralo nakon što se na toj deponiji počeo odlagati mulj koji nastaje na novoizgrađenim prečistačima otpadnih voda.

Posebno su bili zabrinuti zbog navoda da su u mulju prisutne i kancerogene materije.

Gradska vlast je postigla dogovor sa nezadovoljnim građanima obećavši im da se taj mulj više neće odlagati na ovoj deponiji.

Pojedine nevladine organizacije u Mostaru su također ukazale na uslove u kojima funkcioniše prečistač voda. Između ostalih, upozorili su na nehumane uslove u kojima rade uposlenici na prečistačima.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je istaklo da će istražiti ovaj slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije