Chen Bo: BiH je dobitnik Samita 16+1 u Sofiji

Fena
Chen Bo: BiH je dobitnik Samita 16+1 u Sofiji
Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo netom završeni Samit premijera država 16+1 u Sofiji smatra još jednim uspjehom BiH na bilateralnom planu saradnje sa NR Kinom te multilateralnom u okviru formata 16 država Centralne i

Delegaciju BiH na samitu u Sofiji predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji se susreo sa premijerom Kine Li Keqiangom (Kećijang). Ambasadorica NR Kine u BiH ističe da je svaki samit i bilatarealni susret prilika za razvoj odnosa Kine i BiH, te prilika za unapređenje saradnje u svim oblastima.

Ukidanje viza

"Samit premijera 16+1 u Budimpešti su obilježili Sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša između vlade Kine i BiH, Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između nadležnih institucija dvije zemlje, kao i ugovor o kreditu za Blok 7 TE u Tuzli. Sa zadovoljstvom primjećujemo da je u proteklih osam mjeseci od Samita u Budimpešti, sporazum o ukidanju viza stupio na snagu i djelovao efikasno na unapređenje saradnje u turizmu i raznim drugim oblastima. Dvije zemlje su pokrenule proceduru pregovaranja i potpisivanja sporazuma za saradnju u civilnoj avijaciji, koji će stvoriti pretpostavke za otvaranje direktne aviolinije između Kine i BiH. Ugovor o kreditu i ugovor o garanciji za Blok 7 TE u Tuzli su nedavno potvrđeni na sjednici Vlade FBiH. Očekuje se da će ovaj projekat početi sa gradnjom u bližoj budućnosti. Dvije strane su započele proceduru vezanu za izdavanje dozvole za izvoz mliječnih proizvoda iz BiH na kinesko tržište", rekla je u razgovoru za Fenu ambasadorica Chen Bo.

Na Samitu 16+1 u Sofiji, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar poljoprivrede i ruralnih poslova Kine Han Changfu potpisali su Sporazum o saradnji u zdravlju životinja i karantinu između dvije vlade. Sporazum će omogućiti saradnju i komunikaciju dvije strane na području karantina životinja, kao i stvoriti bolje uslove za trgovinu proizvodima životinjskog porijekla između Kine i BiH. Preduzeća dvije zemlje koja su učestvovala u Poslovnom forumu u sklopu Samita su potpisala dva sporazuma o saradnji na putnim infrastrukturama, sa ukupnom vrijednošću od dvije milijarde KM. Prvi sporazum je o izgradnji autoputa Banja Luka-Prijedor-Novi Grad u Republici Srpskoj po modelu koncesije. Ambasadorica NR Kine u BiH je rekla kako će se ovaj autoput predstavljati kao prvi projekat putne infrastrukture između dvije zemlje.

"U odnosu na dosadašnju saradnju u velikim energetskim projektima,  ovaj projekat je značajan pomak u modelima saradnje i kinesko preduzeće će postati direktni investitor u njenoj realizaciji. Istovremeno, ovaj autoput je prvi projekat u saobraćajnoj infrastrukturi po modelu koncesije u okviru 16+1",  istakla je Chen Bo.

Drugi sporazum je o izgradnji autoputa Vukosavlje-Doboj i njegovog kraka Vukosavlje-Brčko, u kojoj će kinesko preduzeće učestvovati također kao direktni investitor. Neposredno nakon Samita, ambasadoricca očekuje da će kompanija Huawei potpisati komercijalni ugovor sa BH Telekomom o izgradnji 4G mreže.

Razmjena mladih

"Tokom Samita u Sofiji, BiH je predložila da organizuje Festival zimskih sportova 16+1 za univerzitetske studente 2019. godine. Vjerujem da će to pomoći da se poveća razmjena mladih iz Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Europe, uvesti zimske sportove kao novo područje saradnje u okviru 16+1 i pojačati saradnju Kine i BiH u zimskom turizmu. U protekle tri godine veliki broj kineskih preduzeća učestvovao je na Mostarskom sajmu, a organizovana su i dva događaja iz 16+1 u okviru Sajma. To su Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1, te Sajam poljoprivrednih investicija i opreme. Sljedeće godine, Kina će učestovati na Mostarskom sajmu kao zemlja partner, a to će biti nešto jako važno za poslovne odnose Kine i BiH. BiH će također 2019. godine biti domaćin sljedećem susretu ministara prometa 16+1. Sve ove inicijative iz BiH dobile su podršku svih drugih zemalja i uključene su u Smjernice 16+1 iz Sofije", istakla je ambasadorica.

Na kraju razgovora, ambasadorica je rekla kako je Samit 16+1 u Sofiji bio uspješan i plodonosan, i on još jednom dokazuje da format 16+1 stavlja veliki naglasak na praktičnu saradnju.

"Drago mi je da je BiH ponovo postala dobitnik Samita. Kineska ambasada u Sarajevu nastavit će raditi sa našim partnerima u BiH na promicanju saradnje između dvije zemlje na svim poljima, vjernom provođenju onoga što je postignuto u Sofiji, te iznalaženju novih mjera saradnje i osiguravanju još svjetlije budućnosti za odnose Kine i BiH", rekla je ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije