Čevljanska korida: Jučer održan šahovski turnir, danas borba bikova

Radiosarajevo.ba
Čevljanska korida: Jučer održan šahovski turnir, danas borba bikova
Foto:Promo / Čevljanovići i ove godine okupljaju desetine posjetilaca

Sve spremno za veliku koridu, poručili su jutros organizatori koji od ranih jutarnjih sati dočekuju ljubitelje bikova na Čevljanskom polju

I ove godine, kao i prethodnih, organizatori 71. tradicionalne koride očekuju više od 50.000 posjetilaca na najvećoj koridi na Balkanu.

Kao uvertira za borbe bikova i brojne sadržaje koji su danas planirani, jučer je na Čevljanskom polju održan veliki šahovski turnir na kojem su učestvovali takmičari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore... Atrakcija šahovskog turnira bio je velemajstor Emir Dizdarević, koji je odigrao simultanku na 30 tabli.

"Na šahovskom turniru smo podijelili 23 nagrade. Prvo mjesto zasluženo je osvojio Srđan Zlobec iz Vareša," izjavio je Milenko Srdić koji već godinama komentariše Čevljansku koridu i samim borbama daje posebnu draž.

Besim Gljiva, predsjednik Organizacionog odbora Čevljanske koride, ističe da su vodili računa i o svim ostalim sadržajima, jer je ova manifestacija daleko više od borbe bikova.

Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od sadržaja po kojima je poznata Čevljanska korida. U centralnom muzičkom dijelu programa nastupit će pobjednici popularnog muzičkog showa „Nikad nije kasno“ – Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković – Kale Dijamant.

Čevljanska korida je olimpijada u borbi bikova i na njoj učestvuju samo najbolji bikovi iz BiH. Raspored borbi, koje počinju od 17 sati najavljuje dosta neizvjesnih okršaja. Tako će rogove ukrstiti Brisko i Ruško, Medonja i Žujo, Peronja i Gareša, Vihor i Struja… U glavnoj borbi Čevljanske koride Medonja Habiba Bjelića Habibića iz Olova za protivnika će imati neporaženog Perana, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog.

Medonja je višestruki pobjednik Čevljanovića i danas bi trebao imati podršku od nekoliko hiljada navijača, koji organizirano stižu iz Olova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije