Četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje genocida

Fena
Četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje genocida
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sastanak u Vladi Federacije BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je danas da će Vlada FBiH trajno pomagati organizaciju obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, kao i da će ostati potpora održivom povratku u tom dijelu BiH.

"Sve to moramo uraditi da se genocid ne bi zaboravio, jer upravo obilježavanje spriječava da se tako nešto ponovo desi. Moramo pružiti ruku povratnicima u Srebrenici", istakao je Novalić nakon četvrtog sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida, a koji je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Istakao je da je Vlada FBiH izuzetno angažirana u organizaciju obilježavanja, posebno Federalna uprava policije, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Federalna uprava civilne zaštite i drugi te da pored materijalne i finansijske, pružaju svaku drugu vrstu podrške.

"Haški sud je presudio da se u Srebrenici desio genocid i mi ćemo to obilježavati zauvijek. Doći će dan kad više nećemo imati posmrtnih ostataka i to će prerasti u dan obilježavanja genocida u Srebrenici", poručio je premijer Novalić.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdija Fejzić kazao je da je u Memorijalnom centru Potočari do sada ukopano 6.610 žrtava a da će ovog 11. jula biti klanjana dženaza za 27 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka.

"Sastanak je održan u Sarajevu kako bi se pokazalo da Srebrenica i sve žrtve nisu zabravljene", istakao je Fejzić te zahvalio Vladi FBiH jer je svake godine pomagala obilježavanje i materijalno i finansijski.

Fejzić je naveo da su na sastanku razmatrali izvještaje o provedenim pripremama, istaknuvši da se sve odvija prema planiram aktivnostima te da je usaglašen program obilježavanja, koji uključuje dženazu i ukop žrtava te vjerski program.

Također, osvrnuo se i na drugi najbitniji događaj 11. jula, a to je Marš mira "Nezuk - Potočari" na kojem se ove godine očekuje više od 5.000 učesnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije