Četvrta generacija polaznika STEM akademije iz Tuzle dobila diplome

Fena
Četvrta generacija polaznika STEM akademije iz Tuzle dobila diplome
FOTO: Fena / Četvrta generacija polaznika STEM akademije promovisana je danas u Tuzli

Četvrta generacija polaznika STEM akademije promovisana je danas u Tuzli, a radi se o osnovcima i srednjoškolcima koji su paralelno s redovnom školom željeli saznati više o robotima i programiranju.

Ova generacija je najbrojnija, a diplome je dobilo 59 polaznika. Sedam mjeseci su sticali znanja i vještine iz robotike, programiranja i logike.

Svečano okončanje školovanja bilo je u znaku promocije završnih projekata, koje su pripremali polaznici Akademije uz pomoć svojih trenera.

Polaznik Aladin Mešić kaže da je zadatak njegove ekipe bio da naprave vjetrenjaču na pokret i na zvuk. Uspjeli su, a pojašnjava da su koristili motore i kockice te da su napravili program za mahanje i glas.

Druga grupa je napravila robota od kockica, a Adnan Peštalić navodi da su uspjeli postići cilj, da se robot kreće, a kada naiđe na prepreku da je zaobiđe, uz pomoć senzora.

Ovogodišnju STEM akademiju završio je i Mirza Salamović, njegova ekipa također je uspješno završila zadatak. Njihov robot je pomoću senzora znao stati ispred spuštene rampe, a zatim krenuti kada se podigne. Sličan zadatak ispunili su i u timu čija je članica bila Melika Šestan.

Muhamed Spahić i Rijad Karić osim usvajanja vještina značaj Akademije vide i u druženju, upoznavanju i sklapanju novih prijateljstava.

Završni projekti su multidisciplinarni i podrazumijevaju korištenje dvije i više različitih tehnologija, kojima su polaznici ovladali tokom akademije.

Voditeljica akademije Samra Mujačić kaže da su zadovoljni uspjehom djece.

„Uspjeli su integrirati različite vještine u jednom sveobuhvatnom pristupu, inženjerskim pristupom“, navela je Mujačić.

Naglasila je da voditelji imaju cilj djecu usmjeriti ka onom što im najbolje ide.

„Uvjereni smo da ova djeca mogu da rade sa djecom iz mnogo razvijenih zemalja“, istaknula je Mujačić.

STEM je engleska skraćenica, a označava nauku, tehnologiju, inžinjering i matematiku. Globalno tržište rada sve više traži kompetencije upravo iz tih oblasti, pa se ova vrsta edukacije mladih nameće kao potreba.

STEM akademija djeluje u Tuzli i Brčkom.

Nova generacija startat će u septembru, a upis je već počeo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije