Četnici nude 60 hiljada eura za "glavu" Nihada Aličkovića, on zatražio zaštitu

Radiosarajevo.ba
Četnici nude 60 hiljada eura za "glavu" Nihada Aličkovića, on zatražio zaštitu
PrtScr / jeziva naslovnica Kurira

Srbijanski medij Kurir objavio je kako su ravnogorci - Otadžbinska uprava Srpski četnički pokret (SČP) javno raspisali potjernicu za Nihadom Aličkovićem zbog, kako su poručili, "pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Potočarima, zbog nasilničkog ponašanja ispred Tribunala", ali i zbog toga što je, pazite sad ovo, uživo na Facebooku prenosio izricanje presude Karadžiću(?!).

Četnici su se hitno okupili na Ravnoj Gori 21. marta (dan nakon presude Radovanu Karadžiću), pa su tu raspisali potjernicu, nudeći onom ko ga "privede" 60 hiljada eura na račun, u roku od 48 sati.  

"Hitno moramo da se ujedinimo u borbi za čast srpskog naroda, prekipelo nam je kada je Nihad Aličković, koji umesto da odgovara i bude uhapšen za organizaciju napada u Potočarima na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, on ispred Međunarodnog suda u Hagu napada starijeg čoveka koji je nosio srpsku zastavu. Niti je bilo policije da spreči divljaštvo, niti je neko sprečio Aličkovića da, uprkos navodno strogim kontrolama, unese telefon u sudnicu Tribunala i direktno prenosi izricanje presude Karadžiću", kazao je četnički vojvoda Gojko Rabrenović, predsjednik SČP-a.

Rabrenović je dodao i da "preki četnički sud donosi pravednu presudu za pet minuta, a ne kao Haški koji odlučuje o nečijoj sudbini godinama".

"Nećemo mi četnici to više da trpimo. Poslali smo nalog jedinici za brza dejstva koja je raspoređena od Zvornika do Rače, u slučaju da pomenuti pređe u Srbiju, da odmah bude uhapšen i sproveden pred Preki četnički sud. Na čelu ove jedinice je komandant Dragan Slavkić, srpski četnički pukovnik iz Martinaca, koji je odlično obučio jedinicu za brza dejstva", uznemirujuća je poruka četničkog šefa, koji kaže da su novac obezbijedile "srpske patriote iz dijaspore".

Na pitanje da li je potjernica protuzakonita, Rabrenović kaže: "Za nas nije protivzakonita, jer i za Federaciju BiH nije bilo protivzakonito da se (pokuša da) izvrši atentat na Vučića. Ako nije protivzakonito da Aličković ono radi u Hagu, onda nije ni naš četnički zakon."

 

Nihad Aličković, inače lider sarajevskog Antidejtonskog pokreta, tražit će da se o ovome očituje ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, zatim Predsjedništvo BiH, te sigurnosne agencije. 

“Na ovaj način se meni ugrožava sigurnost i ja hoću da budem zaštićen prije svega, a koji je povod, kako, zašto i zbog čega se sve ovo dešava i zbog čega je taj vid ucjene napravljen uopšte me ne interesuje”, rekao je Aličković za TV1.ba. “Kurir već nekoliko dana piše da sam ja bio atentator na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što je van svake pameti. Ja mislim da tu stvar znaju apsolutno svi mediji i građani i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Svi su bili upućeni kakva je bila igranka oko tog navodnog napada na Vučića.”

Aličković je već pripremio dokumentaciju na osnovu koje će se obratiti svim sigurnosnim agencijama kao i advokatima: "Želim da mi se pruži 24-satna zaštita. Sinoć sam imao razgovor sa advokatom iz Srbije koji se ponudio da podnese krivičnu tužbu protiv Kurira zbog ugrožavanja moje sigurnosti i napada na mene na ovakav način jer ovo je ugrožavanje mog života. Najverovatnije da će se pokrenuti i krivična tužba pa će tih 60.000 eura na kraju Kurir meni to sve da isplati.”

Aličković je dodao i sljedeće:

“Oni koji imaju pravo da hapse su službe sigurnosti i službe policije. Ovo je jedan fašistički pokret koji stoljećima znamo kako radi i koji su njihovi ciljevi. Bilo je jako puno komentara da je ovo jedan vid zastrašivanja. Ja ne želim uopšte razmišljati o tome. Da li je to pokušaj zastrašivanja ili ne, meni je na ovaj način stavljena meta na glavu i ja se ne želim misliti da li se neko šali ili ne.”

Incident u Hagu: Muškarac sa zastavom Srbije prijetio žrtvama

Novinari BIRN-a BiH iz Haga javljaju da je uklonjen transparent koji je poredio Radovana Karadžića sa Adolfom Hitlerom. Također isčekivanje konačne presude Radovanu Karadžiću obilježio je i incident, jer je se nepoznati muškarac pojavio ispred zgrade Haškog tribunala noseći transparent na kojem je pisalo da je Mehanizam politički sud i da nije bilo dokaza da se osude Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije