Četiri autosjedalice za djecu pale na testovima sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Četiri autosjedalice za djecu pale na testovima sigurnosti
Foto: BIHAMK / Dječije autosjedalice

ADAC je u saradnji sa nekoliko evropskih autoklubova, uključujući i BIHAMK, i ove godine proveo opsežno testiranje dječijih autosjedalica, u okviru kojeg se nije samo ispitivalo da li sjedalice odgovaraju zakonskim propisima, već su se u obzir uzimali kriteriji poput sigurnosti, jednostavnog korištenja, ergonomije te štetnosti sastava materijala od kojih su izrađene sjedalice.

Preporuka Bosanskohercegovačkog auto- moto kluba vozačima je da prije kupovine autosjedalice za dijete prikupe što više informacija o dostupnosti proizvoda, uvjere se u njihovu kvalitetu i provjere kompaktnost potencijalne dječije sjedalice vozilu u kojem bi se ona nalazila, o čemu svakako ovisi sigurnost djeteta. Danas je ovaj test dječijih autosjedalica prepoznatljiv i značajan prilikom izbora dječije autosjedalice.

U ovogodišnjem testu obrađena je 41 dječija autosjedalica različitih veličina. Dva modela su ocijenjena sa ''odličan'', 28 modela sa ''vrlo dobar'', a još 4 sa ''dobar''. Četiri proizvoda su zaslužila ocjenu ''nezadovoljavajuće'' i postigli loše preporuke.

To su:  Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base.

"U testu frontalnog udara, elementi su se razdvojili, te katapultirali prema naprijed", pojasnili su iz BIHAMK-a.

Nezadovoljavajuća ocjena pripala je i modelu Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base, jer se u testu frontalnog sudara integralni pojas odvojio od nosiljke za bebe i lutka je izbačena iz sjedalice zbog čega je dobio lošu ocjenu u domenu frontalnog sudara.

Giordani Galaxy 12 također nije bio uspješan u testu frontalnog udara, a i vezivanje djeteta u sjedalicu je komplicirano. Stoga je i ova sjedalica također morala biti ocijenjena kao loša.

Lošu ocjenu dobio je i model Maxi-Cosi TobiFix, jer sadrži retardant plamena u količini koja prelazi ograničenja navedena u direktivi EU koja se primjenjuje na igračke. 

Kompletnu informaciju o testiranju autosjedalica, pojašnjenja i preporuke u vezi njihovog korištenja možete pogledati OVDJE.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije