Ceste FBiH: U planu gradnja kružnog toka i proširenje ceste Ilidža - Kiseljak

Radiosarajevo.ba
Ceste FBiH: U planu gradnja kružnog toka i proširenje ceste Ilidža - Kiseljak
Foto: CIN / Predviđeno i proširenje serpentina

Za vozače koji putuju magistralnim putem M-5 od Blažuja do Gromiljaka zavoji na Kobiljači kojima se iz Rakovice spuštaju u Lepeničku dolinu oduvijek su bili jedna od najopasnijih dionica.

Osim zavoja, problem teretnim vozačima je i uzak kolnik.

Upravo je sigurnost u saobraćaju na dionici Kobiljače, ali i prigodom skretanja s M-5 za Lepenicu u kojoj je priključak na autocestu jedan od glavnih razloga zbog kojih su u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH odlučili dio međunarnog kredita namijenjenog modernizaciji magistralnih cesta preusmjeriti u projekte na dionici od raskrsnice prema Lepenici do naselja Šamin Gaj.

Direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić potvrdio je za Večernji list BiH da je za izgradnju kružnog toka na odvajanju prema Lepenici, proširenje saobraćajne trake s obje strane u dužini od sedam kilometara te proširenje serpentina na Kobiljači u cilju smanjena nagiba i povećanja sigurnosti u saobraćaju osigurano 2,5 miliona eura.

Iako je novac spreman, probleme na terenu stvara sporost općinskih vlasti Ilidže.

Naime, Općinsko vijeće Kiseljak je u novembru 2018. godine usvojilo odluku kojom se utvrđuje da je izgradnja traka za spora vozila na dionici Gromiljak - Blažuj, poddionici Han Ploča - Rakovica javni interes.

Budući da je dionica dijelom i na području općine Ilidža, u dijelu koji prolazi naseljem Rakovica, potrebna je i odgovarajuća reakcija općinskih vlasti Ilidže koja je zasad izostala.

Od općina Kiseljak i Ilidža očekuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima 110 parcela, a eksproprijacija je uvjet za raspisivanje tendera za izvođača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije