Čerkez: Nije trebalo ukidati mjeru izolacije, postoji rizik za ponovni unos zaraze

Radiosarajevo.ba
Čerkez: Nije trebalo ukidati mjeru izolacije, postoji rizik za ponovni unos zaraze
PrtScr / Goran Čerkez

Od 632 testiranih u posljednja 24 sata u Federaciji BiH, na koronavirus pozitivne su dvije osobe. 

Kazao je to na konferenciji za medije član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.  

Kako je rekao, do sada je u Federaciji BiH na koronavirus bilo pozitivno 1.013 osoba. Od toga, oporavljen je 881 pacijent, a trenutno je aktivno 95 slučajeva. 

Hospitalizirano je 17 pacijenata, a već duže vrijeme niko od njih nema težu kliničku sliku i nije na respiratoru. 

Čerkez se osvrnuo se na ukidanje mjera obavezne samoizolacije za one koji ulaze u državu. 

Naglasio je da Krizni štab nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku i da se s ukidanjem te mjere trebalo sačekati kraj mjeseca. Ovu mjeru je donio Štab civilne zaštite, nakon što je to učinjeno u RS. 

"Mi smo smatrali da je do konca mjeseca eventualno trebalo ublažiti, odnosno ukloniti ovu mjeru. S obzirom da se zbog praznika očekuje veliki broj građana u BiH, moramo reći da nećemo moći kontrolisati situaciju, što predstavlja poseban epidemiloški rizik i veliku mogućnost ponovonog  unosa zaraze u BiH", upozorio je Čerkez. 

Kako je rekao, razumiju želju da se ljudi vide, provedu praznike zajedno, ali je zamolio da se svi pridržavaju mjera zaštite. 

"Sada je na svakom građaninu odgovornost. Jasno nam je da je situacija stabilna u ovom trenutku, ali vas molimo zbog količine rizika, za koji smatramo da je velika, da postupite po preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva", apelovao je Čerkez. 

Naglasio je da smo vrlo daleko od trenutka proglašenja kraja pandemije, da je virus vrlo aktivan u velikom broju zemalja. 

"U Švedskoj imamo više od 35.000 aktivnih slučajeva, u Italiji je 65.000...", kazao je Čerkez. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije