Čengićeva majka Nataša: Zar Goran ne zaslužuje da dvorana nosi njegovo ime

Radiosarajevo.ba
Čengićeva majka Nataša: Zar Goran ne zaslužuje da dvorana nosi njegovo ime
Osjećam se poniženo, jadno i ružno, jer deveta je godina kako su mi obećali da će sportska dvorana na Grbavici nositi ime po mom sinu Goranu Čengiću.

Kazala je to Nataša Zimonjić-Čengić, majka Gorana Čengića, vrsnog rukometaša Bosne i Hercegovine, koji je ubijen 1992. godine u toku rata na Grbavici jer je htio spasiti komšiju Husniju Ćerimagića.

Sa 17 glasova za, 12 glasova protiv i jednim suzdržanim, članovi Općinskog vijećanedavno su  donijeli odluku da se dvorana zove Novo Sarajevo, uprkos ranijem obećanju da će dvorana nositi ime Čengića.

"Zamislite kako se osjeća čovjek koji je neprekidno u središtu svega toga. I dođe mi da kažem, da im poručim preko svih medija u BiH, da mi ne spominju sina više", kazala je Zimonjić-Čengić u intervjuu za Nezavisne novine.

Ona je javno postavila pitanje vijećnicima u općini Novo Sarajevo zar djelo njenog sina ne zaslužuje da se jedna dvorana zove po njemu.

Na najavu opozicije da se sazove referendum na kojem će građani odlučiti da li će se dvorana zvati po njenom sinu, Zimonjić-Čengićeva kaže da joj riječ referendum nije simpatična, te da ona i nije za taj vid izjašnjavanja.

"Mislim da je već sve dovoljno rečeno. Ako Goranov čin nije dovoljan argument da se jedna dvorana zove njegovim imenom, onda ništa više nije potrebno. Izgubiti život da biste spasili komšiju je čin nesebičnosti i dobrote i ako takav čin nije dovoljan, onda nije ništa", ističe Zimonjić-Čengić.

Objašnjava kako je devet godina čekala da pronađe Gorana. Priča da je Goran po naravi na oca Ferida - Fiću Čengića, koji je bio gradonačelnik Sarajeva poslije Drugog svjetskog rata.

"On je bio dva puta na Golom otoku zbog toga što nije htio hapsiti svoje drugove. Branila sam ga svaki put kada bi me pozvali na razgovor. Ne znam kako i ja nisam završila na Golom otoku i ko me štitio", kaže Nataša.

Podsjećamo, Čengić je stradao na Grbavici 14. juna 1992. godine kada je pokušao spasiti komšiju doktora Husniju Ćerimagića. Obojicu je potom na Trebević odveo i ubio osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko, poznat i kao "monstrum s Grbavice".

U bivšoj Jugoslaviji bio je poznat kao vrsni rukometaš koji je pored nastupa za reprezentaciju SFRJ igrao za Crvenu zvezdu, Bosnu...

Odlukom vijećnika SDA, SBB, BPS-a, Stranke penzionera i nezavisnih vijećnika dvorana na Grbavici nosit će ime Novo Sarajevo. Odluci o ovakvom imenovanju novoizgrađene dvorane na Grbavici usprotivili su se Naše stranke, SDP-a BiH, Građanskog saveza BiH i Demokratske fronte koji su željeli da se dvorana zove Goran Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije