Čelik nudi rješenje: Mi smatramo da Kristić nije "legalna", oni smatraju da nisam ja

E. H.
Čelik nudi rješenje: Mi smatramo da Kristić nije "legalna", oni smatraju da nisam ja
Foto: Radiosarajevo.ba / Mirza Čelik

Mirza Čelik, kojeg je nova parlamentarna većina izabrala za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, obratio se danas medijima u prostorijama kantonalne skupštine.

Podsjetimo, malo prije njegovog obraćanja, objavili smo novi sporazum koji je nova većina poslala "četvorci". U novoj većini su SDA, SBB, DF i jedan zastupnik BOSS-a, dok su u četvorci Naša stranka, SDPBiH, Narod i pravda i NBL. 

Čelik, inače zastupnik SDA u Skupštini KS, kazao je da u zadnjih nekoliko dana bilo više pokušaja sastanaka u cilju deblokiranja KS.

"Već smo imali nekoliko prijedloga sporazuma, međutim nismo postigli dogovor. Danas sam pripremio još jedan sporazum i pozivam sve da deblokiramo procese. A, uzimajući i u obzir pismo OHR-a, moramo pronaći kompromis. Sporazum predviđa da Smiljana Viteškić predsjedava sjednicama Skupštine KS do izbora novog predsjedavajućeg", pojasnio je Čelik.

Dodao je da Vibor Handžić ne može to biti jer je iz reda ostalih, baš kao i (budući) premijer (Mario Nenadić je prijedlo, op.pr).

"Mi smatramo da Kristić nije legalno izabrana, kao što oni smatraju da nisam ni ja. Stoga smo predložili da to bude Viteškić jer je ona predstavnik srpskog naroda i najstarija je u Skupštini KS", pojasnio je Čelik.

Prema njegovim riječima upućen je i poziv svim predsjednicima Klubova stranaka u Skupštini KS da se sastanemo u 13 sati.

"Ranije je ovo bila usmena ponuda, sad smo to precizirali i stavili na papir. Nudili smo da predsjedava Kristić, oni su odbili, sad nudimo kompromis", istakao je Čelik.

On je poručio da očekuje da druga strana prihvati ovo kompromisno rješenje.

"A sve kako bi deblokirali procese u KS i donijeli odluke o privremenom finansiranju", zaključio je Čelik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije