CBS News o BiH: Iz srpske perspektive, ovo je crvena linija

Radiosarajevo.ba
CBS News o BiH: Iz srpske perspektive, ovo je crvena linija
Američki CBS News posvetio je veliku pažnju kupovini oružja za potrebe Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske (MUP RS-a).

U analizi koju je u njihovom programu iznio analitičar Alex Kliment navodi se da postoji zabrinutost zbog utjecaja Rusije u regionu, posebno s geopolitičkog stanovišta.

CBS napominje da je Bosna i Hercegovina od usvajanja Dejtona 1995. godine duboko podijeljena zemlja te da je idalje postoji podjela na Republiku Srpsku i, kako oni kažu, muslimansko-hrvatsku Federaciju. 

"To je neki alarmantan primjer kako lokalni etnički napetosti ili rivalstva, kada se preklapaju s geopolitičkim napetostima, potencijalno mogu postati prilično opasan problem", rekao je Kliment, koji je takođe direktor kompanije Global Research, korporacije Eurasia Group.

"Srpski dio je u proteklih nekoliko godina postala sve više nacionalistička, govoreći o potencijalu za glasanje o nezavisnosti. Jedan od razloga koji su to prouzrokovali je da je vlada Bosne razgovarala o pridruživanju EU i razgovarala o pridruživanju NATO-u ", kazao je Kliment.

Prema njegovim riječima, bosanski Srbi ne žele se pridružiti NATO-u s obzirom na NATO bombardiranje Srbije 1999. godine.

"Iz srpske nacionalističke perspektive, ovo je crvena linija", nastavio je on.

"Rusija se slaže s njima, a Rusija ne želi još jednu zemlju u bivšem istočnom bloku da se priključi NATO-u".

CBS navodi da bi sljedećeg mjeseca policija u RS-u očekuje da dobije 2.500 novih pušaka, te da postoje strahovi da će Rusija obučavati oficire, povećavajući rizik od sukoba.

Kliment je rekao da je zabrinutost još veća ako Rusija koristi "lokalnu etničku podjelu" da destabilizuje Bosnu "na način koji je onemogućava" da pristupiti NATO-u.

"To je vrlo opasna situacija. Strašan jugoslovenski građanski rat nikada nije zaista završio, više je zamrznut, a stvari poput ove mogu ga brzo odmrznuti", rekao je Kliment. "Mislim da je to razlog za zabrinutost, naročito kada imamo novo naoružavanje u regionu".

Američki Kongres je takođe izrazio zabrinutost zbog učešća Rusije u regionu, kaže Kliment.

"Mislim da je veće pitanje da li će NATO ili SAD stvarno moći usredsrediti veliku pažnju na ovo", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije