Čavara za Radiosarajevo.ba: Nisam zadovoljan odnosima u Vladi FBIH

Amil Dučić
Čavara za Radiosarajevo.ba: Nisam zadovoljan odnosima u Vladi FBIH
AA / Marinko Čavara
Prerano je počela predizborna kampanja u FBiH. U tom procesu neki sebe žele prikazati kao zaštitnika nečega, provoditi nekakve politike, međutim nijedna politika koja ne vodi kompromisu nije dobra za BIH.

Rekao je to u intervjuu za Radiosarajevo.ba predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, komentirajući aktuelni zastoj u funkcioniranju vlasti.

„Unatoč svim problemima koje dolaze iz različitih stranaka koje su formirale vlast, Vlada FBIH nastoji koliko je to moguće održati neki ritam rada, međutim ne mogu biti zadovoljan dinamikom kojom se donose reformski zakoni koji bi značajnije poboljšali situaciju u FBiH. Taj se proces otežava s mnogih strana, stranaka i pojedinaca. Stalno ukazujem na to da bez dogovora i kompromisa ne možemo napraviti napredak, bez obzira na to što nekome izgledalo da može samostalno donijeti neke reforme, vidimo da ta rješenja, ako se donesu na Vladi, stanu u Parlamentu, zbog čega imamo i zastoj u funkcioniranju vlasti“, kazao je Čavara.

On je rekao da će u narednim danima ponovo razgovarati s premijerom Fadilom Novalićem, kako bi vidjeli na koji način unaprijediti odnose u Vladi „da ne dolazi do toga da radna skupina pripremi određene materijale, koji se usuglase, a da dolazi do jednostranih promjena onako kako to odgovora jednoj političkoj opciji“, kazao je Čavara, komentirajući trenutni spor u vezi sa Zakonom o šumama FBIH.

On je mišljenja da se izbori 2018. kada je riječ o popunjavanju Doma naroda FBiH, pa i Doma naroda BiH, neće moći implementirati, a zbog činjenice da nije došlo do Izbornog zakona po odluci Ustavnog suda u predmetu „Božo Ljubić“.

 „Nakon što je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim odredbe Izbornog zakona po kojima se vrši izbor zastupnika u Dom naroda PFBiH, a budući da Parlament u roku od šest mjeseci vjerovatno neće provesti ovu odluku, jer rok ističe za nekoliko dana, onda će Ustavni sud vjerojatno donijeti rješenje kakvo je do sada donosio. A to je da odredbe koje je proglasio neustavnim briše iz Zakona“, kaže Čavara.

U takvim okolnostima neće moći doći do provođenja posrednih izbora zastupnika u Domu naroda FBIH, i u Domu naroda BIH.

Upitali smo ga kako komentira to da SDA i HDZ-a po pitanju Izbornog zakona imaju suprotna viđenja

„Nažalost u takvoj smo situaciji. SDA predlaže rješenja koja je Ustavni sud stavio van snage jer su neustavna. Oni se pozivaju na Ustav FBiH u kojima je definirano na sličan način. Međutim Ustav BiH je ipak viši pravni akt a samim time su i te odredbe Ustava FBiH. S druge strane, prema Izbornom zakonu se provode izbori. Nažalost nema dovoljno spremnosti ni ući u analizu prijedloga HDZ BiH i HNS-a da  bi se uopće ušlo u raspravu o prednostima ili nedostacima. Umjesto toga imamo etiketiranje kako je to loše, diskriminirajuće. Bojim se da ćemo takvim odnosom doći u vremenski tjesnac do samih raspisivanja izbora. A u godini u kojoj se održavaju izbori ne bi trebalo biti promjene Izbornog zakona. Moramo to uraditi do kraja ove godine ako želimo nastaviti demokratske procese izbora u BiH. Jer ne treba nam ista situacija kakvu imamo u Mostaru“, kazao je predsjednik FBIH.

Ne može SDA zagovarati specijalne statuse naroda u jednoj sredini

Čavara je i prokomentirao izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se prema Bošnjacima u Hercegovini treba imati relaksiraniji odnos.

„Nažalost, određene politike traže da imamo loše stanje pa onda nastoje to promovirati da je tako stanje prema jednom narodu. Ono što se traži da se izbori u Mostaru trebaju odvijati na istovjetan način kao i drugim sredinama. To je bilo neprihvatljivo, prvenstveno SDA. Ali ne možete zagovarati specijalne statuse svog naroda u nekoj sredini, a ne prihvatiti specijalni status drugog naroda u nekoj drugoj sredini. Mislim da smo mi svi taoci takvih odnosa. Umjesto toga moramo se natjecati kako ćemo stvoriti bolje uvjete, pogotovo za one u manjem broju. Svaki političar dužan je raditi za dobrobit svih, a ne ukazivati kako je neko drugi loš. Treba nam dogovor da osiguramo da se provedu izbori, da svaki narod bira svoje predstavnike, da dobijemo legitimnu vlasti svakog naroda i građanina“, zaključio je Čavara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije