Čavara: Hrvati su izigrani, neću potpisati ovaj zakon o izbornim jedinicama

Naim Kavazić
Čavara: Hrvati su izigrani, neću potpisati ovaj zakon o izbornim jedinicama
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara, predsjednik FBiH

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) izglasan Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, u intervjuu za Radiosarajevo.ba predsjednik FBiH i dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Marinko Čavara je rekao kako su Hrvati izigrani i kako ovaj zakon, u slučaju da dođe u njegove ruke, neće potpisati.

Radiosarajevo.ba: Izborni zakon je goruća tema u FBiH. Predloženi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama je prošao Zastupnički dom, a mnogi smatraju da će vjerovatno proći i Dom naroda FBiH... Što će se događati dalje i, ako zakon dođe u ovom obliku kod Vas, hoćete li ga potpisati?

"Nažalost, već nekoliko mjeseci unazad u FBiH se priča u vezi odluke Ustavnog suda BiH, odnosno na koji način osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH. Bez obzira na sve težnje da se kroz razgovor između svih strana pokuša riješiti ovo pitanje, dešava se da u Zastupničkom domu FBiH prođe Prijedlog Izbornog zakona koji ruši odluku Ustavnog suda FBiH. Naravno, s obzirom na sve ovo, ne može se očekivati da ja potpišem ovakav zakon

Marinko Čavara, predsjednik FBiH - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba  / Marinko Čavara, predsjednik FBiH

Radiosarajevo.ba: Da li smatrate da je HDZ izigran od koalicionih partnera i hoće li HDZ nastaviti participirati u vlasti?

"Ako znamo da se vlast na nivou FBiH formirala od tri stranke i to od SBB-a, SDA i HDZ-a i ako je ta vlast trebala i morala funkcionirati na temelju dogovora da se u vezi najbitnijih stvari prvo dogovori prije parlamentarne procedure, onda na osnovu svih ovih dešavanja mogu reći da su Hrvati i HDZ izigrani. Imamo situaciju, koja se ne dešava prvi put, da SDA prvenstveno napravi dogovor sa strankama iz opozicije da neka rješenja nametne u Zastupničkom domu FBiH i onda izglasa sa tim zastupnicima bez dogovora sa onima koji su dogovorili da čine vlast na nivou FBiH. Ovakav princip rada predstavlja narušavanje demokratskog poretka i da se žele ostvariti pojedini projekti koji za cilj imaju spriječiti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike.“

Radiosarajevo.ba: S obzirom na to da su se sve najveće bošnjačke stranke složile oko ovakvog prijedloga Zakona, ko je onda partner strankama HNS-a nakon izbora?

"Postavlja se pitanje odakle nekom pravo da spriječi Hrvate da biraju svog legitimnog predstavnika. Također, interesantno je da neki javno govore kako će sve učiniti da spriječe legitimno biranje predstavnika u vlasti. Trenutno imamo paradoksalnu situaciju da jedan kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, vodi kampanju unutar Bošnjačkog biračkog tijela protiv svog naroda kako bi dokazao da je dobar kandidat za ovo mjesto. Nakon izbora, moramo početi praviti ambijent u kojem ćemo se dogovarati i na osnovu toga kreirati svim narodima na ovom prostoru da se osjećaju ugodno i sigurno“

Radiosarajevo.ba: Kako komentarišete pojedine političke poruke u kojima navode da je Dragan Čović izvođač radova na rušenju BiH koje provodi Zagreb?

"Ovo su morbidne izjave jer je Dragan Čović veći domoljub od onih koji takve izjave daju i koji ruše temelje FBiH i same BiH zbog bolesne želje da bude na nekoj poziciji. Neko ko se lažno predstavlja i ko zauzima mjesto predstavnika hrvatskog naroda u biti je samo marioneta u nečijim interesima. Svi potezi Dragana Čovića idu u tom smjeru da se BiH što prije približi EU i NATO-u. Ove izjave imaju za cilj da pridobiju sve one koji nisu Hrvati, jer reći da će neko dobiti po prstima i spadaju u domen kafanskih priča."

Marinko Čavara, predsjednik FBiH - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara na press konferenciji 2017. godine

Radiosarajevo.ba: U julu 2017. godine ste podnijeli prijavu nadležnim institucijama zbog sumnjivog događaja "kada ste osjetili da vam je život ugrožen". Tada ste saopćili da je bio pokušaj otmice ili atentata na vas.... Dokle se došlo sa istragom i kakvim saznanjima raspolažete godinu dana poslije?

"Nakon godinu dana, dobio sam obavještenje od Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona da se prekida istraga zbog nedovoljnog broja dokaza. Iako je Tužilaštvo bilo upoznato s video snimkom dešavanja na dionici autoputa između Kaknja i Zenice kada sam se kretao prema Lašvi. Na ovom snimku jasno se vide dva automobila koja me na dijelu autoputa u mjestu Bilješevo životno ugrožavaju."

Radiosarajevo.ba: Iz današnje pozicije, kao prvi čovjek FBiH, kao političar koji je involviran u sve društvene i političke procese i tokove gdje vidite FBiH i BiH u budućnosti?

"Svi zajedno moramo raditi na promicanju europskih vrijednosti i na taj način pomoći našoj zemlji da idemo putem europskih integracija, te samom izgradnjom pravne države u kojoj ćemo moći svi birati svoje ligitimne predstavnike što prije osigurati sigurnost i zdravu sredinu za rad i prosperitet bh. grašanima. Ja vjerujem u ovo i u budućnosti ću raditi da se ovo ostvari kako bi svi Bosanci i Hercegovci ostajali ovdje a ne tražili rješenje egzistencijalnih pitanja van granica BiH", istaknuo je Marinko Čavara, predsjednik FBiH, u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije