Čavara pisao EU: Prijetnje i napadi na Hrvate i katolike u BiH postali su svakodnevnica

Fena
Čavara pisao EU: Prijetnje i napadi na Hrvate i katolike u BiH postali su svakodnevnica
Foto: Fena / Marinko Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je otvoreno pismo dužnosnicima Europske unije u kojem, uz ostalo, traži njihovu podršku kako bi se "osigurala ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH". 

"Uvaženi dužnosnici, Vaše ekscelencije,

Dvadeset pet godina poslije potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Daytonskog sporazuma, svjedoci smo sve češćih kršenja istog i slučajeva diskriminacije, omalovažavanja, pa i pokušaja uskraćivanja osnovnih ljudskih prava najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH – hrvatskom narodu.

Nažalost, iz dana u dan, sve je jasnija i jača namjera političara tkzv. probošnjačkih stranaka, a to je rušenje postojećeg ustavnopravnog poretka i želja za uređenjem države po mjeri i volji najbrojnijeg naroda u BiH – Bošnjaka, a što je suprotno Washingotnskom i Daytonskom mirovnom sporazumu i ustavnom uređenju Federacije BiH i BiH", stoji u pismu predsjednika Federacije BiH.

Zovko traži reakciju EU: Ozbiljne prijetnje crkvi i kardinalu zbog mise za Bleiburg

Članovi Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u utorak su, u razmjeni mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, razgovarali o Izvještaju Parlamenta o Istočnom partnerstvu, usvojenom na sjednici istoga dana, pomoći EU zemljama iz susjedstva u suzbijanju pandemije COVID-19, o Turskoj i budućim eksternim financijskim instrumentima.

Otvoreno bez skrivanja, navodi on u pismu, SDA je donijela Programsku deklaraciju s ciljem realizacije Islamske deklaracije iz prošlog stoljeća, a čiji su ciljevi uređenje unitarne Bosne i Hercegovine i sa mehanizmima vladanja jednog naroda, a sve suprotno Washingtonskom i Dejtonskom uređenju Federacije BiH i BiH.

"Otvorene prijetnje i napadi na Hrvate i katolike u Bosni i Hercegovini postali su svakodnevnica, iz dana u dan je ta netrepeljivost i, slobodno mogu reći, govor mržnje prema hrvatskom narodu, prema katolicima sve jači i bez ikakve sankcije.

Prosvjedi organizirani protiv održavanja mise za žrtve Blajburške tragedije i Križnih puteva hrvatskog naroda jasno pokazuju da se na sve načine pokušava oduzeti prava Hrvatima, katolicima, pa i do te mjere da im se zabrani da služe i idu na misu za nevine žrtve jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda. Prijetnje i napadi na vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, prvog čovjeka Katoličke crkve u BiH, su za svaku osudu", ističe Čavara u pismu.

Podsjeća kako je Europska unija utemeljena na zaštiti i promoviranju temeljnih ljudskih prava i uvažavanju različitih identiteta i kultura na europskom prostoru.

Stoga je jasno, ocjenjuje predsjednik Federacije BiH u pismu, da Bosna i Hercegovina u kojoj se konstantno omalovažava i krše prava najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda ne ispunjava temeljnu zadaću na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji, kojoj toliko težimo.

"Uvaženi dužnosnici i ekscelencije, važno je da ste upoznati sa stvarnim stanjem u Bosni i Hercegovini, jer jedino uz vašu potporu možemo napraviti iskorak i osigurati ustavnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i zaštitu temeljnih ljudskih sloboda svakog stanovnika u Federaciji BIH i BiH, jer samo takva BiH ima budućnost u EU.

Od vas očekujemo da ne šutite o svemu naprijed navedenom kao i o aferama koje se pokušavaju zataškati kroz pritiske na tužitelje i suce, medije i sve koji spominju nezakonit način imenovanja članova Centralne izborne komisije, nabavke respiratora, korupcije pri izboru u Kantonalnom odboru sarajevske SDA, krivotvorene diplome direktora Obavještajne službe BiH, načina upravljanja i rada namjenske industrije, i mnogih drugih sličnih situacija kao i nezakonitog upravljanja Federalnom televizijom koje traje godinama", navodi predsjednik Federacije BiH u pismu EU dužnosnicima.

Antifašisti i građani BiH poslali otvoreno pismo zastupnicima EP: Zovko je zlonamjerna

Antifašisti, slobodni i nezavisni građani i građanke Bosne i Hercegovini, njih 27, među kojima su ugledne ličnosti naše zemlje poslali su otvoreno pismo zastupnicima Europskog parlamenta i Europskoj pučkoj stranci zbog, kako su naveli, zlonamjernih neistina Željane Zovko, građanke Bosne i Hercegovine, bivše ambasadorice Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španiji i Italiji, trenutne zastupnice Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.

Govor mržnje, dodaje on, je postala norma ponašanja i bez sankcije u jednoumlju Sarajeva protkano licemjernim ponavljanjem laži i spinova što ne smije biti prihvatljivo nikome, a pogotovo vama čija uloga u BiH nije da svojom šutnjom to odobravate.

"Igrati kozaračko kolo u Sarajevu sljedbenika komunističkih režima koji su počinili strašna zlodjela, samozvanih antifašista, u čitavom svijetu tako i u bivšoj Jugoslaviji za vrijeme molitve za žrtve tih zločinaca je više nego morbidno i za svaku osudu koja je  nažalost izostala", napominje predsjednik FBiH.

Prisjetio je nadalje na riječi uzoritog kardinala Vinka Puljića u propovijedi na misi: "Mi ne možemo zaboraviti svoje pokojne, bilo da su umrli prirodnom smrću, a pogotovo ako ih je mržnja ubila. Posebno ne možemo zaboraviti one koji su svoj zemaljski život u tako teškim prilikama, bili mučeni, i kojima je na nečovječan način oduzet život. Tko izgubi poštivanje prema takvim žrtvama, pitamo se koje i kakve vrijednosti u sebi nosi? Bojim se živjeti s ljudima kojima ništa nije sveto ili koji su sposobni gaziti po tuđim svetinjama."

"Tko ne želi istinu taj se stavlja iza zla kojeg brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira, nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti", zaključuje predsjednik FBiH Marinko Čavara na kraju pisma koje je uputio dužnosnicima EU.

Podsjetimo, ovo pismo dolazi nakon što su članovi Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u utorak, u razmjeni mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, razgovarali o Izvještaju Parlamenta o Istočnom partnerstvu, usvojenom na sjednici istoga dana, pomoći EU zemljama iz susjedstva u suzbijanju pandemije COVID-19, o Turskoj i budućim eksternim financijskim instrumentima.

Zamjenica koordinatora Evropske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove Željana Zovko tada  je povjereniku Varhelyija postavila i pitanje vezano za službenu reakciju Evropske komisije na "ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću", koji je zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote bio "žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije