Čavara o kandidaturi Komšića: Ne mogu vjerovati da toliko mrzi BiH

A. D.
Čavara o kandidaturi Komšića: Ne mogu vjerovati da toliko mrzi BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara
Potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije Marinko Čavara prokomentirao je u izjavi za Radiosarajevo.ba najavu lidera DF-a Željka Komšića o ponovnoj kadidaturi za člana Predsjedništva BiH.

"Ne mogu vjerovati da gospodin Komšić toliko mrzi BiH i pokušava se ponovo izrugivati hrvatskom narodu. To je neprihvatljivo u ovoj situaciji ako znamo kakav je ustroj ove zemlje. Samo oni koji mrze BiH mogu tako nešto najavljivati. Jasno je da određene strukture u bošnjačkom narodu žestoko jačaju bošnjački nacionalizam koji na neki način podstrekuje radikale u srpskom narodu na otcjepljenje, a hrvatski narod pokušavaju otjerati u treći entitet", izjavio je Čavara.

On smatra da će ovaj put "ta jedna licemjernost biti prepoznata dodavši  "to nije odraz demokratije već destrukcije postojećeg ustroja i mira u BiH".

Treba napomenuti da je Komšić u dva navrata obnašao dužnost člana Predsjedništva BiH što je naišlo na negodovanje u HDZ-u BiH, koji su potaknuli izmjene Izbornog zakona kako, prema njihovom obrazloženju, jedni drugima ne bi  birali člana Predsjedništva BiH.

Govoreći o usloženim odnosiam u Parlamentu, Čavara je kazao je da je 27. decembra sazvao sastanak s dopredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović, premijerom i dopremijerima FBiH, te rukovodstvima oba doma Parlamenta iz parlamentarne većine.

"Pokušao sam da se prevaziđu različita stajališta i poglede na funkcioniranje Parlamenta. Međutim pokazalo se da samovolja SDA rješava samo ono što joj je u interesu, a sprječava funkcioniranje Federalne televizije u skladu sa zakonom, FUP-a i Razvojne banke. Također, imali smo i pokušaje vrijeđanja hrvatskog identiteta na način da se sve hrvatsko briše pa smo imali i određenu nacionalističku eskalaciju u Parlamentu. Nije se našlo načina kako to prevazići, pa sam potaknuo direktne razgovore između Vlade i Parlamenta", rekao je Čavara.

Komentirajući SDP-ov prijedlog zakonao izbornim jedinica kazao je da je cilj da se destabilizira parlamentarna većina.

"Oni u tome dobro uspijevaju zbog ponašanja SDA. Njihov prijedlog zakona o izbornim jedinicama je apsolutno neustavan. Ali u ovoj državi je moguće da se javno govori suprotno ustavu", zaključio je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije