Čavara: Komšić je marioneta, Čović je legitimni predstavnik Hrvata

Nihad Katica
Čavara: Komšić je marioneta, Čović je legitimni predstavnik Hrvata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara, predsjednik FBiH

Marinko Čavara, dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i predsjednik Federacije BiH u razgovoru za Radiosarajevo.ba je istaknuo da su HDZ BiH i sve stranke koje su bili okupljene na Općim izborima u BiH više nego zadovoljni rezultatom koji su ostvarili.

"Biračko tijelo kojem smo se mi obraćali je iznad mojih očekivanja dalo potporu. Izborni proces još nije iza nas, sada nam slijede posredni izbori za koje nemamo utemeljenje u zakon,  jer je Ustavni sud pobrisao odredbe Izbornog zakona po kojima smo mogli birati izaslanike u Dom naroda i ono što je još zabrinjavajuće je izbor člana Predsjedništva BiH od strane bošnjačke većine oduzimajući pravo da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva", rekao je Čavara.

 Zasigurno će cijeli ovaj proces i problemi ostaviti posljedice na stanje u BiH, procijenio je Čavara i dodaje da se jedan dio bošnjačke političke elite odlučio na ovakav korak.

Političke elite

"Nesrazmjer glasova koje je dobila Demokratska frona u odnosu na svog predsjednika Željka Komšića, pokazuje da su se određene političke elite udružile kako bi napravile takav jedan izbor i mislim da to nije nimalo dobro opredjeljenje, s druge strane imamo jasan pokazatelj da moramo riješiti ovaj problem. Tročlano Predsjedništvo je formirano da bi se narodima koji su bili u sukobu vratilo povjerenje da zajedno grade državu i budućnost. Međutim, kada planirano jednom narodu oduzmete pravo da bira svog svog predstavnika onda kako taj narod može doživljavati tu instituciju da je i njegova, to nije Hrvatska institucija više od samog izbora Komšića u Predsjedništvo", kazao je Čavara.

Apsolutno je nepošteno da Bošnjaci imaju svoja dva predstavnika, a Hrvati ni jednog, poručio je Čavara i dodao da je jasno da će ovakva situacija izazvati određene probleme, prvenstveno zato što Hrvati ne mogu imati povjerenje u političke predstavnike Bošnjaka, te zato što će ovo usložniti sve dogovore kod formiranja vlasti. 

"Mislim da je ovim narušeno mukotrpno građeno povjerenje, ali jasno je da mi koji predstavljamo hrvatski narod moramo ponuditi rješenje za ovakvu situaciju. Imali smo i zasjedanje HNS-a gdje su bile sve stranke koje su bile možda i na različitim stranama tokom izbora, ali smo rekli da imamo jedan problem koji se tiče BiH, to je narušavanje Daytonskog sporazuma. Sve stranke su rekle da moramo nastupiti kao jedan blok u procesima koji su pred nama, prvenstvno u izmjenama Izbornog zakona koji će omogućiti ravnopravnost konstitutivnih naroda i tražiti rješenje kako ćemo pored tih reformi opet otvoriti put za EU i NATO, jer što se tiče Hrvata taj put nema alternative", rekao je Čavara.

Volja naroda

Izborni poces je jako složen, naglasio je naš sagovornik i dodao da se zbog puno ljudi koji učestvuju može dogoditi niz grešaka.

"Mi moramo raditi na transparentnosti izbornog sustava, da što više bude promatrača koji će ozbiljno promatrati cijeli proces. Nedavno sam govorio promatračima iz Vijeća Europe da je apsolutno manje važno hoće li neki mrtvac slučajno da glasa, puno je važnije na koji način će se transparentno prebrojati glasovi. Kada se pogleda čitav izborni proces, svi oni koji se žale, ima i opravdanih žalbi jer može se dogoditi greška, a s druge strane što se tiče samog traženja ponovnog prebrojavnaja neke stranke i lideri moraju opravdati neuspjeh svoje stranke da bi smanjili svoju odgovornost. Mislim da je Centralno izborno povjerenstvo dosta kvalitetno radilo svoj posao u ovako složenim okolnostima, uz ogromne pritiske koje su imali po pitanju njihovog rada i odgovornosi", kazao je Čavara.

Čavara je stava da je problem ono što se dogodilo s izborom Željka Komšića, jer to je pokazatelj da se sistem može lako prevariti.

"Neko je greškom na početku stavio da je na istom listiću i bošnjački i hrvatski kandidat, da se onda na takav način može izigravajući duh Dejtona, izigravajući volju hrvatskog naroda, da izabre svog predstavnika. Ukoliko je preko 150 tisuća Hrvata dalo povjerenje Draganu Čoviću, a recimo dalo pet tisuća Komšiću onda on ne može biti predstavnik Hrvata u tročlanom Predsjedništvu, on je zluporabom mogućnosti da Bošnjaci ili neki drugi glasaju za njega oduzeo pravo Hrvatima. Nije on, on je marioneta u čitavom procesu, nije toliko ni važan, ali kao simbol ga spominjem. S druge strane, Hrvati imaju svog legitimnog predstavnika, to je Dragan Čović i mislim da ćemo mi uz vodstvo koje nam u narednom periodu treba doći do rješenja koja će zauvijek riještii ove problem po pitanju izbora legitimnih predstavnika. Jer Ustavni sud je presudio da se na mjestima gdje je predviđeno predstavljanje konsitututivnih naroda da to bude legitimni predstanik naroda", rekao je Čavara.

Razgovora o koalicijama nema dok se ne stvore uslovi da se vlast može formirati, a to je prvenstveno izmjena Izbornog zakona, istaknuo je Čavara.

" Naravno da mi radimo sa svim strankama i da predsjednik Čović i ovih dana razgovara sa predstavnicima političkih stranaka koje su ostvarile značajan rezultat, a to nisu razgovori samo o tome kako će formirati vlast, moramo prvenstvno promijeniti Izborni zakon. Mi ćemo kad se stvore uvjeti da za formiranje vlasti konkretnije pristupiti razgovorima sa kim možemo, a kim ne možemo. Ostalo je naše stajalište da ko god je ostvario legitimitet svog naroda mi ćemo to poštivati", kazao je Čavara.

Vapaji iz policije

Čavara se u razgovoru za Radiosarajevo.ba osvrnuo i na ubistvo dvojice policaja u Sarajevu i prvenstveno izrazio saučešće porodicama i kolegama ubijenih.

"Zabrinjava to što čini se veći dio sustava čeka da se dogodi nešto pa da se reaguju, ne želim da poredim ali ja sam prošle godine imao situaciju gdje sam izbjegao atentat, pa sam ja sedam dana nakon što niko nije reagovao komentirao da sam poginuo tek bi mogao dokazati da se nešto dogodilo. Nažalost, imamo stalne vapaje iz policije, koliko imaju problema kod provođenja zakona, da oni bilo šta urade njih se optuži da su prekoračili svoje ovlasti, svaki dan su izloženi pogibiji, da im je slaba oprema i slično. Ne može policajac pozornik rješavati organizirane slučajeve kao što je krađa auta, znamo koliko godina se auta po Sarajevu kradu ili pale. Strašno je ovo što se dogodilo i barem ovo sad mora biti krajnji okidač da se ozbiljno krene u okršaj s kriminalnom koji svaki dan sve više dobiva organiziraniji oblik", rekao je Čavara i dodao:

"Mislim da ukoliko to ne uradimo brzo da će sustav biti onda toliko promrežen sa takvima da se sustav neće onda boriti sam protiv sebe. Nemoguće je da se u današnje vrijeme kada imamo kamere na svakom raskrižju kada se zna ko krade ko ubije itd, ne možemo identificirati ko je gdje bio. Zabrinjava me da se mora desiti ovako nešto strašno da se probude i ja se opet bojim koliko će trebati vremena da se sve opet smiri bez istrajanjanja da se riješi problem krađe auta u vrijeme tehnologije", zaključio je Čavara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije