Carlo Masala o samitu u Berlinu: Jedan od osnovnih problema je situacija u BiH

J. M.
Carlo Masala o samitu u Berlinu: Jedan od osnovnih problema je situacija u BiH
Foto: ZDF / Carlo Masala

Na prostoru Zapadnog Balkana ponovo se razbuktaju stari sukobi, a šefovi država i vlada danas održavaju samit u Berlinu. 

"To je izuzetno važan sastanak" kaže politički analitičar Carlo Masala u razgovoru za dnevnik njemačkog javnog servisa ZDF.

ZDF: Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron pozvali su svoje kolege s prostora Zapadnog Balkana u Berlin. Koliko je važan ovaj sastanak?

Carlo Masala: Izuzetno važan. Prvo, zato što je to regija u neposrednom susjedstvu Europske unije, prostor gdje se ponovo razbuktavaju nacionalistički i etnički sukobi. I drugo, zato što je to regija u koju se pokušavaju ubaciti dva potencijalna protivnika Europske unije – Rusija i Kina.

ZDF: Imaju li sukobi zajednički uzrok?

Masala: Svaki od njih ima specifične uzroke, ali zajedničko svima je da ih pokreće nacionalizam. Jedan od osnovnih problema je situacija u Bosni i Hercegovini, gdje međunarodna zajednica od Daytonskog sporazuma 1995. pokušava uvjeriti Srbe, Hrvate i Bošnjake da žive zajedno. Etničke grupe to ne žele, već se međusobno bore i traže svoje autonomne jedinice. Ovo je jedan od osnovnih sukoba na zapadnom Balkanu.

ZDF: Može li pristupanje EU "umiriti" region?

Masala: Ne. Ulazak u EU bi možda mogao amortizovati posljedice krupnih odluka koje bi se ranije donijele. Ali, fundamentalni problem koji dovodi do nacionalizma u sukobima na Balkanu nije riješen pristupanjem u EU.

ZDF: Koliko je opasna sadašnja eskalacija sukoba između Srbije i Kosova?

Masala: Ne može se isključiti da će se srpsko-kosovski sukob ponovo zapaliti ako se, na primjer, multinacionalne mirovne snage KFOR potpuno povuku s Kosova. Teritorijalni sporovi bi odmah značili da će Rusija intervenirati kao zaštitnik Srba u ovom sukobu. A ovog puta Albanija bi mogla igrati i aktivniju ulogu zaštitnika kosovskih Albanaca. Situacija je i dalje napeta i opasna.

ZDF: Zašto je Balkan toliko interesantan velikim silama? 

Masala: Postoje različiti motivi. Za Ruse, Balkan je zanimljiv kako bi se postigla destabilizacija na granici EU. Oni pokušavaju, kao u Ukrajini ili Gruziji, da prošire svoju sferu uticaja, a ključnu ulogu igra Srbija. Za Kineze, Balkan je interesantan iz ekonomskih razloga jer žele da zemlje zapadnog Balkana dovedu u dužničko ropstvo. Kina želi da stvori politički uticaj na pragu EU.

ZDF: Šta se može očekivati od sastanka na kojem su Merkel i Macron pozvali lidere Zapadnog Balkana?

Masala: Za očekivati je da dvije najvažnije države EU, Njemačka i Francuska, pošalju signal zemljama Zapadnog Balkana da vrata EU ostaju otvorena. To je važno za proeuropske snage koje se bore za očuvanje perspektive EU na Zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije