Čampara nakon ostavke: Hoće li izaći iz SDA, kako se zapošljava u preduzećima...

2
Radiosarajevo.ba
Čampara nakon ostavke: Hoće li izaći iz SDA, kako se zapošljava u preduzećima...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Aljoša Čampara podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDA, što je izazvalo burne reakcije.

Čampara je, podsjetimo, delegat i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, te federalni ministar unutrašnjih poslova.

Nakon njegove ostavke, Nermin Nikšić, lider SDP BiH, je kazao da sada imaju dovoljno ruku za smjenu Vlade KS.

O ovome je Čampara govorio tokom gostovanja u emisiji Presing N1 televizije.

Prvo je odgovorio na pitanje da li će dati ostavku na neku od funkcija.

"Ne mogu napustiti funkciju u zakonodavnoj vlasti. Zašto bih se povlačio ako su mi građani dali mandat. U KS osvojio daleko najviše glasova.
Pozicija ministra unutrašnjih poslova je u tehničkom mandatu. Ali postoji suštinski problem. U Vladi FBiH imamo dvoje ministara manje. Salko Bukvarević je preminuo, a Elvira Dilberović podnijela ostavku.

Ako SDA odluči da me smijeni, može da me smijeni, ja se neću ljutiti. Ima procedura kako se to radi ali bojim se da neće moći imenovati novog ministra", poručio je Čampara.

Čamparinu ostavku će, po svemu sudeći, prihvatiti Glavni odbor ove stranke, a njen predsjednik Bakir Izetbegović je rekao da će nakon svega Čampara teško ostati u SDA. 

Stoga se postavlja pitanje da li će Čampara sam izaći iz SDA ili će čekati da ga izbace.

"Ja sam podnio neopozivu ostavku i nema je ko šta prihvatati. Formalno-pravno sam je podnio Glavnom odboru jer me je on izabrao. Svoje razloge sam iznio. Podnio sam ostavku Centrali SDA i onda obavijestio i javnost i građane.
Pročitao sam, što se izbacivanja tiče. Fikret Prevljak je rekao da će me izbaciti ako nešto uradim, glasam. Izgleda da je sklon tom izbacivanju, to nije način komunikacija", rekao je Čampara.

Istakao je da će raditi u interesu građana i u interesu onoga što je napisao u ostavci.

"Mislim da je rano govoriti o tome hoću li oformiti neku stranku, hoću li se nekome priključiti, da li će me SDA izbaciti", dodao je Čampara.

Odgovorio je i zašto misli da je stranka odstupila od ciljeva.

"Rekli smo da ćemo težiti ka građanskom prinicpu, privlačiti mlade, nebošnjake. Bojim se da nismo baš zadovoljili. U KS, na primjer, jedna od prvih odluka bila je da smijenimo direktoricu TVSA Dušku Jurišić", rekao je.

Čampara je naglasio i da se postavljaju kadrovi na način da se mijenjaju statuti javnih preduzeća bez razloga, "da bi se prilagođavali ljudima koji u tom momentu ne zadovoljavaju, umjesto da dovodimo mlade, stručnjake".

Podsjetimo, Čampara je o ostavci javnost obavijestio putem društvenih mreža.

Čampara je napisao i da se "vrhunac svega dogodio se krajem februara ove godine kada je u javnost dospio snimak koji je do najsitnijih detalja prikazao porazno stanje u našoj SDA".

"Najveća političko-koruptivna afera, koja je dobila ime po njenom glavnom akteru „Asim“, i koju je kao takvu okarakterisala šokirana javnost, a ne ja, ni nakon šest mjeseci nije dobila svoj konačni epilog zbog čega sam duboko razočaran, ali i dodatno uvjeren u ovakvu odluku. Još je poraznija činjenica da su akteri ove afere, suprotno razumu i pravu, nagrađeni određenim imenovanjima i pozicijama, a oni koji su, kao izraz društvene i stranačke odgovornosti, prijavili aferu u nastojanju da se locira i u skladu sa procedurom odstrani maligni dio stranačkog organizma, predstavljani kao disedenti i protivnici unutarstranačkih interesa", napisao je Čampara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije