Čamdžija: Zaključci NSRS ne mogu promijeniti istinu o genocidu u Srebrenici

Fena
Čamdžija: Zaključci NSRS ne mogu promijeniti istinu o genocidu u Srebrenici
FOTO: AA / Čamdžija: O tome svjedoče bijeli nišani u Potočarima
Vijeće naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će 6. septembra veto Kluba Bošnjaka na zaključke parlamenta RS-a u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čadmžija je rekao da Narodna skupština RS-a, usvajanjem zaključaka kojim odbacuje ovaj izvještaj, negira genocid, utvrđen i presuđen pravosnažnim presudama, čime povrijeđuje vitalni nacionalni interes bošjačkog naroda.

"Zaključci Narodne skupštine usmjereni su na prekrajanje istine o Srebrenici, negiranje genocida, prikrivanje istorijskih činjenica, promjenu karaketara rata u BiH, minimiziranje žrtava agresije i genocida, a naročito brisanje nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka", istakao je Čamdžija.

U obrazloženju veta je Klub Bošnjaka naveo detalje iz presuda o genocud u Srebrenici.

"Bit će to vrlo teško osporiti ", rekao je Čamdžija i dodao da se skupštinskim zaključcima ne može promijeniti karakter rata i ono što se dogodilo u Srebrenici.

"O tome svjedoče bijeli nišani u Potočarima", istakao je Čamdžija.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS-a Pero Petrović je dodao da fomiranje nove komisije, koju najavluju iz Vlade RS-a, ima za cilj da se utvrdi istina o dešavanjima na srebreničkom području tokom rata.

"Ne znam kome bi to moglo da smeta", dodao je Petrović.

Bošnjački Klub je prošle sedmice pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke parlamenta RS-a u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

U zaključcima, koji su usvojeni 14. augusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije “Domovina”, odbacuje se izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS-a da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, što je ona i uradila 18. augusta, iako se o skupštinskim zaključcima još nisu bili izjasnili svi klubovi u Vijeću naroda RS-a, niti su oni stupili na snagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije