Bursać: Ako je izdaja biti na strani istine a ne četničkih hordi, onda sam izdajnik

Radiosarajevo.ba
Bursać: Ako je izdaja biti na strani istine a ne četničkih hordi, onda sam izdajnik
Foto: Screenshot / Dragan Bursać

Nije dovoljno samo priznati genocid u Srebrenici, nego shvatiti da je to realnost. Treba se suočiti s tim. I dok to ne uradi svaki pojedinac, dok se to ne desi na mikroplanu, nećemo se pomaći s mrtve tačke, promjena neće biti.

Ovo je istakao Dragan Bursać, novinar, kolumnista, profesor filozofije, govoreći o "zavjeri ćutnje" o genocidu u Srebrenici u RS i Srbiji, gostujući u emisiji N1 televizije.

Bursać je podsjetio da ga je priznao Dragan Čavić, koji je bio predsjednik RS, a sada ga poriče, a da je i Milorad Dodik, lider SNSD-a i trenutni član Predsjedništva BiH, direktno rekao da treba hapsiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića, da bi kasnije okrenuo priču.

"Samo priznanje genocida nije dovoljno, ali je dobar pravni put", kazao je Bursać.

Naglasio je da su Dodikovo ponašanje i izjave užasni, ali je gore što je član Predsjedništva BiH i što to sve radi bez zakonskih posljedica jer "nemamo zakon za takve stvari".

Govoreći o tome da je vijest o 25. godišnjici od genocida bila gotovo nevidljiva u medjima u RS i Srbiji, rekao je da je javni prostor u srpskom nacionalnom prostoru toliko zagađen i retrogradan da se izvještaji s komemoracije pominje u tragovima. Istakao je da istina više nije neprijatna nego je nepoželjna.

Odgovarajući na prijetnje i optužbe da je izdajnik, Bursać je istakao da, ako je izdaja svjedočenje istine i biti na strani istine a ne četničkih hordi, onda pristaje biti izdajnik.

"Mada sam sam duboko uvjeren kao čovjek, novinar, profesor filozofije, da je ovo stvar ljudskosti i istine, a ne izdaje", dodao je Bursać.

Bursać je govorio i o tome da je 90-ih godina bio pripadnik Vojske RS. Danas je jedan od najistaknutijih kritičara nacionalizma i zločina koji su počinili pripadnici Vojske RS-a, zbog čega je često na meti kritika.

"Na meni je, dakle, bilo to da čistim u svom dvorištu, da objasnim ljudima ko su bili zločinci, ko su bili obični vojnici, ko su bili monstrumi. Ljudski je da krenem od svoje pozicije. To je i moja legitimacija prema srpskom narodu, jer zar nije logično da ljudi poput mene kažu – taj i taj je ubijao, bio je zločinac. Zašto? Pa zato da neko ne optuži kompletan srpski narod, da neko ne optuži kompletnu vojsku RS da je vojska gdje su jedan do drugog bili zločinci koji su hodali i klali. Ne", istakao je Bursać u emisiji N1.

"Nama su jedini heroji ratni zločinci", kazao je Bursać, i dodao da su ovdje zločinci "super stars" a žrtve brojevi, te da je ovo što sada radi najsvetija dužnost da spere kolektivnu ljagu s jednog naroda koliko može.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije