Burno u skupštini RS-a: Zakon o policiji i javnom redu i miru na dnevom redu

AA
Burno u skupštini RS-a: Zakon o policiji i javnom redu i miru na dnevom redu
Foto: AA / NSRS/Arhiv

U Banjaluci je danas počela sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj se raspravlja o nacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, te Zakona o javnom redu i miru.

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a, po poslovničkoj proceduri podnio zahtjev za skidanje s dnevnog reda ova dva zakona, a većina narodnih poslanika je odbila ovaj zahtjev te prihvatila predloženi dnevni red. On je na početku sjednice prije usvajanja dnevnog reda rekao da su ova zakonska rješenja "suluda".

"Živimo u 21. vijeku, vijeku sloboda i građanski prava. Treba da budemo slobodno društvo da možemo na trg otići kada želimo, a ne da vas hapse", rekao je Stanivuković i dodao da ovakva zakonska rješenja nisu u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, evropskim propisima, Ustavu i zakonima.

Između ostalog, rekao je da je sporna odredba koja zabranjuje neovlašteno fotografisanje službenih lica, a da su neke druge odredbe u dva nacrta suvišne jer su već regulisane drugim zakonskim rješenjima.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da su Stanivukovićeve ocjene paušalne.

"Volio bi da čujem šta to nije u redu i šta nije po Konvenciji o ljudskim pravima i evropskim praksama", kazao je Lukač.

Naglasio je da su u pitanju nacrti zakona i da će prihvatiti konstruktivne prijedloge poslanika kako bi ova zakonska rješenja poslala kvalitetnija.

"Nećemo povući zakone, hoću da čujem prijedloge i da se dogovorimo koji su najbolji koje možemo da prihvatimo", kazao je Lukač.

Stanivuković, a zatim i Lukač, Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine RS, obraćali su se sa "dragi predsjedniče" nakon čega ih je Čubrilović upozorio da to ne čine.

Inače, nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, predviđeno je i formiranje rezervnog sastava policije RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije