Burno u Otvorenom: Radman i Lučić u ofsajdu, kritike Hajdukovića za poziv Dodika

1
Radiosarajevo.ba
Burno u Otvorenom: Radman i Lučić u ofsajdu, kritike Hajdukovića za poziv Dodika
Printscreen / Otvoreno na HRT-u

Ne prestaju burne reakcije na sastanak Milorada Dodika s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kakav je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini 25 godina nakon Daytonskog sporazuma, sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili su Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Dejan Jović, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Ivo Lučić historičar Hrvatski institut za povijest, Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove i Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

U Otvorenom je Grlić Radman rekao kako je Hrvatskoj svako partner ako su u pitanju hrvatski interesi.

"Jučer su bile teme položaj Hrvata u BiH i RS-u. Razgovarali smo o problemima koji su u interesu Hrvata. Razgovarali smo o povratku Hrvata u njihove domove, o zaštiti imovine, o boljem prometnom povezivanju. Bilo je puno tema od zajedničkog interesa', naglasio je ministar Grlić Radman.

Ministar Hrvatske je tokom emisije imao i jedan veći lapsus kada je rekao da Hrvatska prva priznala BiH, što nije bilo tačno, već je to bila Bugarska, 31. januara 1992. godine.

Otvoreno na HRT-u - undefined

Printscreen: Otvoreno na HRT-u

Hajduković (SDP) je rekao kako mu nije prihvatljiv poziv Miloradu Dodiku u Hrvatsku.

"On zagovara 'komadanje' BiH, veliča ratne zločince", rekao je Hajduković i dodao kako je BiH partner Hrvatske i kako je Hrvatskoj u interesu funkcionirajuća BiH koja štititi sva tri konstitutivna naroda.

"Je li Milorad Dodik pravi sugovornik za ove teme? Ja nisam siguran", istaknuo je Hajduković.

Lučić je rekao kako je od tri člana predsjedništva BiH, Dodik jedini koji nije ratovao protiv Hrvata.

"On je legitimno izabrani vođa Srba u BiH. On je čovjek koji je došao s konkretnim političkim zahtjevima i na Hrvatskoj je da ih prihvati ili ne", rekao je Lučić, koji je poziv Dodika predstavio kao mudru odluku Milanovića i Plenkovića, iako je evidentno da je srpski član Predsjedništva BiH ponizio obojicu tokom sastanka u Zagrebu.

Koliko je bila burna emisija Otvoreno možete pogledati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije