Okršaj u Parlamentu: Koji lider je okretao mitraljez, a koji vodio logoraše na rad

Fena
Okršaj u Parlamentu: Koji lider je okretao mitraljez, a koji vodio logoraše na rad
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac kazala je danas da je Platformu za mir u okviru projekta PRO-Budućnost potpisalo 70 načelnika jer je namjera bila da od lokalnih zajednica krenu poruke mira i stabilnosti.

U okviru današnje rasprave na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platforma za mir napomenula je da je projekat pokrenut još 2013. godine, a okončan prošle godine.

Osim lokalnih zajednica u projekat su uključene i nevladine organizacije te akademska zajednica što je možda jedan od najširih organiziranih foruma, kaže Borovac, o pitanju budućnosti BiH.

"Ova Platforma za mir rezultat je projekta i predstavlja proizvod četverogodišnjeg rada i to se može uzeti kao zajednički stav svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH", pojasnila je.

Kako je zaključila, ova platforma bila bi poruka koju bi Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH uputili prema građanima da su bez obzira na to koje su nacionalnosti, za mir, stabilnost i sigurnost.

Prije njenog obraćanja koje je imalo za cilj da se smiri burna rasprava, zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić upitala je zbog čega se traži od Parlamentarne skupštine BiH da usvaja ovaj dokument jer je on potpisan s lokalnim zajednicama i ispunjava se.

Za njenog kolegu iz Kluba Stašu Košarca sporno je što se prvi put u bh. instituciji pokušava nametnuti priča da se Parlament izjašnjava o međunarodnom projektu te je zamolio da se ne traži od zastupnika usvajanje bilo kojeg američkog projekta.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović smatra da ovaj dokument jedino treba primiti k znanju, ali je ocijenio da ima i mnogo stvari koje treba u tom projektu raspraviti ističući da je tekst previše "rogobatan", zbog čega je kao takav za njega neprihvatljiv.

Predložio je i da se ova tačka skine s dnevnog reda sjednice te da se ne izjašnjava prije nego se dobro razmotri tekst koji je predložen kao Platforma za mir.

I zastupnik PDP-NDP-a Momčilo Novaković zatražio je odgovor koji je cilj stavljanja Platforme za mir na dnevni red jer ako je cilj da zastupnici stanu iza ovog projekta onda to podrazumijeva raspravu o suštini deklaracije, a to nije moguće jer su je već potpisali učesnici projekta.

Rasprava o Platformi za mir uzrokovala je i razmjenu replika između zastupnice Demokratske fronte (DF) Maje Gasal Vražalice i zastupnika HDZ-a Predraga Kožula jer nakon što je Gasal-Vražalica ocijenila da treba obustaviti svaku priču koja vodi zveckanju oružja, Kožul je kazao da "dok vi govorite o zveckanju oružjem sjetite se da je predsjednik DF-a okretao mitraljez ka jugu".

Potom je Gasal Vražalica kazala da joj nije jasno zašto Kožul spominje predsjednika DF-a Željka Komšića kada replicira njoj, ali kada ga je već spomenuo napomenula je da ne zna o kojem mitraljezu Kožul priča.

"Ako mislite da li je učestvovao u ratu - da bio je aktivni učesnik odbrane, čak je i dobitnik Zlatnog ljiljana. I dok je predsjednik partije iz koje ja dolazim branio BiH, predsjednik partije iz koje vi dolazite je logoraše slao na prisilni rad", odgovorila je Gasal Vražalica.

Podsjetila je da je Platforma za mir prihvaćena u Predsjedništvu BiH u kojem je i predsjednik HDZ-a član te je pozvala da se "jednim klikom" kaže da određeni zastupnici nisu za mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije