Burna debata kandidata za načelnika Općine Centar: Ko je i kada bio na vlasti?

3
Radiosarajevo.ba
Burna debata kandidata za načelnika Općine Centar: Ko je i kada bio na vlasti?
Print Screen / Debata kandidata za načelnika Općine Centar

Kandidati za načelnika Općine Centar suočili su se večeras u programu Televizije Sarajevo.

Svoje programe i ciljeve u ovoj općini, ukoliko ih građani izaberu na predstojećim lokalnim izborima, iznijeli su Srđan Mandić, kandidat "četvorke", te Sejfudin Tokić (Bošnjački pokret) i Muhamed Fazlagić (Demokratska fronta - Građanski savez). Nedžad Ajnadžić, dosadašnji načelnik i kandidat Stranke demokratske akcije nije bio prisutan večeras jer je zaražen koronavirusom.

Protukandidati su na početku poželjeli brz oporavak Ajnadžiću.

Verbalni konflikt

Još tokom uvodnog obraćanja došlo je do verbalnog konflikta između Tokića i Mandića.

Naime, Mandić je u uvodnom obraćanju rekao da je kandidat Naše stranke koja nikada nije bila na vlasti prije Vlade Edina Forte.

Najavio je da u Općini Centar slijedi "pospremanje" u skladu sa sloganom stranaka "četvorke".

Na ovo je reagovao Tokić koji je rekao da nije tačno da Naša stranka nije bila u vlasti.

"Naša stranka je bila i ranije u vlasti i prije u tzv "šestorki". To se može provjeriti. Sami su glasali za gradnju nebodera iza UNITIC-a i doprinijeli dodatno pogoršnje zagađenju zraka. Bošnjački pokret će totalno promijeniti razglednicu Centra", konstatirao je Tokić.

Mandić je ponovio da je jedino učešće Naše stranke u vlasti u Vladi Edina Forte.

"Na to smo vrlo ponosni. Sedmdeset posto građana je dalo podršku toj vladi. Naši prvi koraci su, 60 dana smo na terenu i ono što pravi ključnu razliku. Slušali smo ono što građani očekuju od nas, to je naš prioritet", potcrtao je Mandić.

Tokić je opet replicirao rekavši da je Naša stranka bila u vlasti sa SDA u prethodnih 12 godina.

Fazlagić je kazao da večeras trebaju govoriti o prioritetima koji se tiču građama.

Budžetski novac

Na pitanje o budžetu i kako se misle boriti s koronavirusom, Tokić je rekao da planira mjere da se rastereti mala privredi. Rekao je da će postojeći budžet koji se troši za bespotrebno pranje novca i rekonstrukciju određenih ulica biti usmjeren za pomoć ugroženim građanima.

"Svjedoci smo da općine pa i kanton ništa nisu uradili na spašavanju malih uslućnih djelatnosti", rekao je Tokić.

Mandić je odgovorio da trebaju uvijek imati na umu da novac kojim raspolažu u budžetu je novac građana.

"Naša dužnost je da im vratimo kroz bolja rješenja. Stalno se priča o asfaltiranju cesta naročito pred izbore pa se onda nanovo mora raditi jer nije dobro urađeno. U našem programu je borba za svaki centimetar zelene površine", rekao je Mandić.

Fazlagić je rekao da ga brine nedostatak ekonomske aktivnosti kada se radi o budžetu.

Četiri prioriteta su važna kada je u pitanju naša koalicija. Prvi je da popravimo sigurnost, kompletan video nadzor,. Ulazimo u sezonu smoga jako je važno da radimo na utopljavanju zgrada, da smanjimo emisije prljavih čestica, smanjimo račune za grijanje. Pored toga jako je važno da u naseljimaa poput Nahoreva, Jagomira kanalizacija bude sprovedena u kolektor, da više ne ide u Koševski potok. Centar Općine Centar treba biti poslovni centar ove države, pa i regiona", rekao je, između ostalog, Fazlagić.

Poruka biračima

Kandidat Bošnjačkog pokreta je poslao poruku biračima i rekao da treba biti načelnik jer je sva obećanja u politici do sada ispunio.

"Imam dignitet, mogućnost, hrabrost, nisam vezan ni za kakve tajkune i zato što građani Centra kroz moje višedecenijsko življenje i djelovanje, bio sam u vijećima i prije agresije i poslije agresije, znaju da ću sve ovo provesti u djelo. Više igrališta, više zelenih površina, ugodnije življenje sa zelenim površinama. Tvrdim da se mogu utrostručiti zelene površine u Centru, te obilježavanjem kulturno-historijskog nasljeđa i upotpuniti turistička ponuda", kazao je Tokić.

Kandidat koalicije DF-GS je rekao da je potpuno nezavisan i realizovan čovjek.

"Nikada nisam bio dan na budžetu. Dijete sam Centra. Želim da vidim Centar gdje Sarajevo igra Ligu prvaka, gdje BiH ponovo igra na stadionu Koševo, imamo 50 vrhunskih restorana, gdje se festivali smjenjuju jedan za drugim. Želim da vidim Općinu Centar gdje se djeca opet igraju slobodno na ulicama, bez ikakvog straha", istakao je Fazlagić.

I kandidat "četvorke" se obratio građanima.

"I ja, kao i većina vas do prije dvije godine nisam vjerovao da su promjene moguće s obzirom na svu bijedu u kojoj živimo u posljednjih 25 godina. Iskustvo u Vladi "šestorke" kada imate ekipu koja želi da radi, koja umije, koja ima jasan program, časne namjere, viziju i koja je to pokazala, dala mi je za pravo da sa zadovoljstvom prihvatim kandidaturu. Nalazimo se u teškom periodu, pandemija je, ali čini se da izbor nikada nije bio lakši. S jedne strane imate aktuelnu vlast koja nam 25 godina daje bijedu, mrak i odlazak, a s druge udruženu snagu četvorke koja daje nadu, svjetlo i napredak. Izađite na izbore", kazao je za kraj Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije