Bukvarević za Radiosarajevo.ba: Nažalost, politika je bila važnija od potreba boraca

Erdin Halimić
Bukvarević za Radiosarajevo.ba: Nažalost, politika je bila važnija od potreba boraca
/ Salko Bukvarević, FOTO: Fena

Izuzetno mi je žao što Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nije usvojen u Parlamentu FBiH, a koji je predložila Vlada FBiH jer je on predviđao 15 prava i kaznene odredbe za one poslodavce koji ne budu dali prednost borcu i članu njegove porodice kod zapošljavanja“, kazao je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Dodao je da su ovim Zakonom bili propisani i uslovi za korištenje prava na borački dodatak za nezaposlene demobilisane borce u stanju potrebe.

„Predložio sam i Uredbu o osnovnom osiguranju za borce koji nemaju nikakvih primanja, ali ni ona nije usvojena. Zaista trebamo pomoći borcima koje je sustigla starost ili bolest, a nemaju drugih primanja i to nam mora biti prioritet u narednom periodu. Nažalost, politikanstvo i lažno dodvoravanje borcima, nejedinstvo u predstavljanju boraca su doveli do toga da smo u Parlamentu imali usvojene amandmane koji su pravno neprovodivi i koji nisu imali finansijsko pokriće. Na sve to tekst zakona je u Predstavničkom i Domu naroda usvojen u različitim tekstovima i to je dodatno zakompliciralo njegovo donošenje“, pojasnio je Bukvarević.

Na pitanje da li može pretpostaviti kad bi ovaj Zakon mogao biti usvojen, Bukvarević je istakao da je teško odgovoriti na ovo pitanje, ali da on mora biti prioritet u radu Parlamenta FBiH u novom sazivu u kojem i on obnaša zastupničku funkciju.

Lično podržavam formiranje Fonda za borce koji bi se punio od poreza na kladionice kao i iz ušteda na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i iz kantonalnih ministarstava za boračka pitanja.

Taj fond bi se usmjerio ka demobilisanim borcima za rješavanje boračkog dodatka. Međutim, u narednom periodu ćemo vidjeti da li će oponenti u Parlamentu FBiH imati više sluha ili će politikantsvo opet biti važnije od boraca“, naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, oblast boračko-invalidske zaštite je podijeljena između kantona i Federacije.

„U federalnom budžetu osiguravaju se sredstva za isplatu porodičnih invalidnina, uvećanih porodičnih invalidnina, ličnih invalidnina, ortopedskog dodatka, dodatka za njegu i pomoć drugog lica i sredstva za pomoć u slučaju smrti. Od 2010. do danas nemamo Zakon o pravima demobiliziranim boraca i članova njihovih porodica što znači da su oni upravo ta kategorija jer nemamo zakonski okvir za rješavanje njihovih prava.

Nesporna je činjenica da imamo demobilisane borce starije od 57 godina koji nemaju nikakva mjesečna primanja ni po kojem osnovu i prioritet za pomoć je ta kategorija boraca“, smatra Bukvarević.

Dodaje da je Ministarstvo i kroz Javni poziv koji je objavljen ovih dana obuhvatilo nekoliko najugroženijih kategorija među kojima su i RVI 100 posto I grupe i demobilisane borce koji nemaju drugih mjesečnih primanja.

„Obim prava i sredstava za boračku zaštitu nije umanjivan, zahvaljujući Sporazumu Vlade FBiH i boračkih organizacija da se u narednih pet godina dostignuti nivo izdvajanja za boračka pitanja u iznosu od 315 miliona KM godišnje neće umanjivati. Isplaćivali smo sve invalidnine i naknade bez ijednog dana kašnjenja za 92.000 korisnika i za te namjene u ovom mandatu je isplaćeno više od milijardu i 200 miliona KM. Ratnim vojnim invalidima i drugima boračkim kategorijama isplaćeno je više od 20 miliona KM zaostalih obaveza iz prethodnog mandata, takozvane retroaktive. Kroz izmjene i dopune zakona riješili smo pitanja ranjenih na prvoj borbenoj liniji kao i onih RVI koji su bili po logorima i onih koji su iz zaštićene zone UN-a Srebrenica“, naveo je Bukvarević.

Istakao je da je Ministarstvo u pravo na penzije vratilo i 1.146 porodica šehida i poginulih boraca, a kojima je to pravo bilo oduzeto.

„Zatim, vratili smo pravo za 11.800 boraca na isplatni koeficijent kojima je taj koeficijent u prethodnom mandatu smanjen od 20 do 50 posto. Priznali smo status maloljetnih demobiliziranih boraca i povećali im procenat invalidnosti za deset posto. Nakon pet godina povećali smo isplatni koeficijent za invalidnine i naknade.

Prvi put nakon 22 godine od agresije uspostavili smo jedinstven Registar pripadnika oružanih snaga BiH i korisnika boračkih prava. Sve što smo učinili za najvažniju kategoriju građana BiH nije ni jedan posto od onoga što su oni svojom žrtvom učinili za odbranu naše domovine“, naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, pri preuzimanju mandata u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zatekao je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje FBiH oko 6.700 djece šehida i poginulih boraca.


“U protekle četiri godine realizirali smo brojne projekte zapošljavanja i samozapošljavanja kroz koje smo značajan broj djece uspjeli zaposliti i taj broj je prepolovljen, tako da smo direktno pomogli u zapošljavanju više od 3.000 djece šehida i poginulih boraca i nastavit ćemo raditi u tom pravcu. Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca bi trebao biti glavni prioritet svih izabranih zvaničnika, jer da nije bilo žrtve njihovih roditelja ne bi bilo ni nas”, naglasio je Bukvarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije